2021 conferentie van het Nexus Instituut (copy)

Nieuws

2021 conferentie van het Nexus Instituut

Op zaterdag 20 november vindt de Nexus-conferentie The Revolution of Hope plaats. Het thema van deze conferentie is de politieke crisissen van onze tijd. Naast twee rondetafelgesprekken – Revolution! The Political Crisis of our Time en Hope Regained. A New World – vindt ook een muzikaal slot van Patti Smith en Lenny Kaye plaats.

Een brochure voor de Nexus-conferentie kun je via deze link lezen. De brochure bevat niet alleen een beschrijving van alle sprekers, maar ook een kort essay over de revolutie sinds de Franse revolutie. De onderwerpen waarover de sprekers met elkaar in gesprek gaan zijn: “Waar vinden we, te midden van alle hedendaagse crises, de hoop en moed om de wereld te verbeteren? Welke revolutionaire krachten zijn er nu gaande? Hoe verhouden onze revolutionaire idealen zich tot de weerbarstige werkelijkheid? En wat is ervoor nodig om de roep om vrijheid te verheffen tot een diep doorvoelde realiteit?”

De sprekers op de conferentie zijn onder andere de Nobelprijswinnende auteur Wole Soyinka, de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, politiek denker Patrick J. Deneen en mensenrechtenactiviste Nadia Harhash. In totaal telt de conferentie 17 sprekers. Alle sprekers en het programma zijn op deze pagina te zien.

De bundel Nexus 89 bevat alle bijdragen van de sprekers op de Nexus-conferentie en verschijnt in het voorjaar van 2022. Deze editie kun je verkrijgen door middel van een Nexus lidmaatschap 2022. Hier kun je Nexus-lid worden. Ook kan een exemplaar Nexus 89 via deze link alvast bemachtigd worden.

De Nederlandse schrijver en cultuurfilosoof Rob Riemen richtte in 1991 het tijdschrift Nexus op ter ondersteuning van het “beschavingsideaal van het Europees humanisme.” Sinds 1994 organiseert het Nexus Instituut conferenties waar een internationaal debat over kunstzinnige en cultuurfilosofische onderwerpen wordt gevoerd, belicht vanuit een humanistische invalshoek. Voor Nexus staat de “betekenis en de waarde van het cultureel erfgoed voor de huidige samenleving” centraal.

De conferentie vindt plaats in het Nationale Opera & Ballet. Bezit van een vaccinatiebewijs of negatief covid testresultaat is verplicht.Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Interview - Ted H.P. de Wolf

Jan Stoel

Interview - Frank Willaert

Marnix Verplancke

Recensie - Het eiland van de verdwenen bomen

Marjon nooij

Interview - Jan Hoff

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Op naar Alice, of: wat moet ik aan? O nee, welk boek mag er mee?

Liliane Waanders

Interview Steven Pinker

Marnix Verplancke

Column
Katholiek worden (Deel I)

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.