Bazarow Magazine 17 - 2020
Loading...

Frank van Kolfschooten

Voorpublicatie

Remi

WIN dit boek!

Samenvatting

In oktober 1942 vindt de Bloemendaalse familie Van de Bunt een baby op hun stoep. Ze noemen hem Remi, naar Alleen op de wereld. Op last van de Sicherheitspolizei belandt Remi in de Joodse crèche, van waaruit hij een half jaar later naar de gaskamers van Sobibor wordt getransporteerd. Zijn oudere broer Eddy, onwetend van het feit dat zijn broertje te vondeling is gelegd, zal tot 2002 naar hem blijven zoeken. Journalist Frank van Kolfschooten reconstrueert in Remi de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van de twee broers. Het boek verscheen op 21 april, en Bazarow Magazine publiceert hieronder een fragment uit hoofdstuk 3.

Over de auteur

Frank van Kolfschooten is schrijver en journalist voor o.a. NRC Handelsblad. Hij schreef o.a. geruchtmakende boeken over fraude en bedrog in de wetenschap (Valse vooruitgang; Ontspoorde wetenschap) en de historische biografie De Beethovenstraat. Verborgen geschiedenissen; hierin kwam de zaak-Remi al zeer kort aan de orde. 

Hoofdstuk 3. De dassendokter en een nephorloge

Maurits Gezang moet in de herfst van 1941 weg bij zijn bedrijf, na een nieuwe anti-Joodse maatregel die ontslag van Joden vereenvoudigt. Hij zit niet bij de pakken neer en begint zijn eigen handel: de reiniging van herendassen. Nederlanders kunnen nog maar weinig kleren kopen omdat textielgoed op de bon is. De aanschaf van een nieuwe herendas is een luxe die veel mannen zich niet meer kunnen permitteren en daarom kiezen ze voor het laten schoonmaken van hun das. Maurits adverteert op 4 oktober 1941 voor het eerst in Het Vaderland voor zijn nieuwe firma Bodas, een ‘dassendokter’ voor het chemisch reinigen of ‘onzichtbaar’ repareren, met afhaaldienst en afgeefadressen in de Nicolaïstraat en de Wilhelminastraat. Origineel is het concept niet, want een paar maanden daarvoor is in Den Haag al de firma Basdo van start gegaan, de ‘dassenredder’. Hoewel Maurits’ Bodas met 40 cent per das een dubbeltje duurder is dan de concurrent, beginnen de klanten zich na enkele dagen te melden en na een maand ligt het huis aan de Noordwijkselaan in Kijkduin vol stropdassen waaraan met veiligheidsspelden adresbriefjes zijn vastgemaakt. De schuur wordt te klein en Maurits huurt een kantoor aan de Bilderdijkstraat, waar hij schoonmaakmachines kan neerzetten. Op zeker moment zijn er zeven mensen aan de lopende band stropdassen aan het reinigen. Ook zet hij filialen in andere Nederlandse steden op, die op provisiebasis dozen vol vieze dassen naar Den Haag sturen. De firma Bodas bedient de Nederlandse man van Groningen tot Den Helder, en van Heerlen tot Middelburg. De maatregelen tegen Joodse bedrijven omzeilt Maurits door Bodas op naam van zijn boekhouder te zetten.

De winter van 1941-1942 is zeer streng. Op 22 januari 1942 wordt er voor het derde achtereenvolgende jaar een Elfstedentocht gereden. Op 27 januari 1942 wordt in Winterswijk zelfs het landelijk kouderecord gebroken met een temperatuur van minus 27,4 °C. Er valt ook veel sneeuw, op sommige plekken wel veertig centimeter. Door brandstofgebrek zijn de huizen moeilijk warm te stoken en mensen houden noodgedwongen hun jas aan in bed. Pasgeboren baby’s lopen vergroot risico op longontsteking door deze bittere kou. Flory bevalt op 29 januari 1942 in het ziekenhuis en komt een week later met de taxi naar huis. Eddy ziet zijn moeder door de sneeuw naar de voordeur lopen met in haar armen zijn nieuwe broertje, die in een blauw dekentje is gewikkeld om hem tegen de kou te beschermen. Het jongetje heeft de namen Koenraad Huib gekregen, Koentje.

Eddy is nieuwsgierig hoe zijn broertje eruitziet, maar heeft ook gemengde gevoelens. Elf jaar lang heeft hij zijn ouders voor zichzelf gehad, maar de laatste tijd gaat het alleen maar over de baby. In de weken die volgen probeert hij de aandacht naar zich toe te trekken met onmogelijk gedrag. Uiteindelijk legt hij zich neer bij de nieuwe situatie.

Koentje krijgt er niets van mee, die slaapt veel en huilt opvallend weinig.

 

Remi

Peter van Kolfschooten

€21,50

Intussen introduceren de nazi’s de ene anti-Joodse maatregel na de andere om Joden te isoleren, te beperken in hun bewegingsvrijheid en grip te krijgen op hun bezittingen. Begin mei 1942 moeten Joden, ook kinderen vanaf zes jaar, voortaan een Davidster met het woord ‘Jood’ erop goed zichtbaar op hun kleding dragen. Deze geel-zwarte zeshoekige sterren moeten ze zelf kopen, voor 4 cent per ster en inlevering van een distributiebon voor textiel.

Eddy voelt zich na de invoering van de Jodenster nog meer apart gezet. Hij heeft het idee dat de winkeliers vanaf nu met andere ogen naar hem kijken en wil niet meer naar de kapper als zijn moeder zegt dat zijn haar te lang is. Op school heeft de juf verteld over melaatsen die in de Middeleeuwen met een bel moesten rondlopen om burgers te waarschuwen dat er iemand met een besmettelijke ziekte aankwam. Met die Jodenster op voelt hij zich zo’n melaatse. In de tram op weg naar school voelt hij medepassagiers gluren naar zijn ster. Hij houdt zijn schooltas tegen zijn borst gedrukt, de hele lange weg vanaf het beginpunt van de tram bij de Grote Kerk via de Passage naar de Bezemstraat. Hij vindt de tocht elke dag opnieuw onverdraaglijk en zit verdoofd in de klas. Alle lessen gaan langs hem heen. Thuis is er vaak geen land met hem te bezeilen.

Maurits betrekt Eddy wat meer bij zijn bedrijf. Het kantoor van Bodas ligt op de terugweg van de Joodse school naar Kijkduin en daarom kan Eddy in de namiddag helpen bij de aflevering van de herboren dassen. Hij stopt elk dubbeltje dat hij per das krijgt in een spaarpot, die hij op kantoor laat staan. Na een paar weken zit daar al vijf gulden in. Hij wil zijn spaargeld gebruiken om zijn vader op diens verjaardag te verrassen met een polshorloge dat hij in een winkeletalage heeft zien liggen. Als Eddy het wil kopen, blijkt zijn spaarpot tot zijn verdriet te zijn leeggeroofd. Wie de dief is, blijft een raadsel. Maurits vult het geld aan uit de kas. Als Eddy het horloge op de verjaardag aan zijn vader geeft, zien zijn ouders meteen dat het een waardeloze aankoop is en zeggen dat hij zijn geld moet terugvragen omdat de winkelier hem heeft bedrogen. Eddy is diep teleurgesteld, hij had het nog wel zo goed bedoeld.

Informatie

Titel

Remi

Taal

Nederlands

Bindwijze

Paperback

Druk

1

Verschijningsdatum

april 2020

Aantal pagina's

256

Auteur

Frank van Kolfschooten

Uitgever

Uitgeverij De Kring

ISBN

9789462971608

Genre

Literatuur & Romans

WIN dit boek! 

Deel dit artikel op sociale media en maak kans op een exemplaar van Remi.

  • Klik op de ‘Doe mee!’ buttons hieronder, of maak zelf een bericht. 
  • Zorg dat het account van Bazarow getagd wordt zodat wij weten dat je kans wil maken.
  • Onder de delers en taggers verloten wij de boeken. 
  • Heb je geen social media? In dat geval kun je het artikel delen via email met minimaal vijf mensen én sanne@deleesclubvanalles.nl zodat wij zien dat je wil winnen. 
  • Meedoen voor Remi kan tot en met vrijdag 1 mei

Zorg dat @Bazarow getagd is zodat wij weten dat je kans wil maken. 

Zorg dat @Bazarow_com getagd is zodat wij weten dat je kans wil maken. 

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, ons feuilleton, een column, de agenda en het laatste boekennieuws.

Interview 

Chinouk Thijssen

Jorien Tromp

Interview

Marieke De Maré

Jan Stoel

Voorpublicatie

Remi

Frank van Kolfschooten

Feuilleton

De Saraceense samenzwering

Era Richman

Column

Als de schijn bedriegt

Liliane Waanders

Creatief met corona

Jannie Trouwborst-van Oostrum

Geen agenda

Helaas is er wegens de maatregelen tegen het coronavirus voorlopig geen agenda in Bazarow Magazine.

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow.

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.

Colofon Bazarow Magazine

Hoofdredacteur / uitgever:
Roeland Dobbelaer
info@deleesclubvanalles.nl
Ontwerp / vormgeving:
Pascal van Soest
Productiecoördinatie: 
Yolinde Meijers 
Marketing / Sales:
info@bazarow.com

Redactie:
De redactie van Bazarow Magazine wordt gevormd door de redactie van
De Leesclub van Alles:

• Henk Vlaming (Thrillers)
henk@deleesclubvanalles.nl
• Richtje Scholtmeijer 
richtje@deleesclubvanalles.nl
• Jan Koster (Literatuur vertaald)
jan@deleesclubvanalles.nl
• Jeanette van de Lindt (Kookboeken)
www.kookboekennieuws.nl
• Marjon Nooij (Kunst & Cultuur en Nederlandstalige Literatuur)
marjon@deleesclubvanalles.nl
• Nico Voskamp

• Piet Halma (Filosofie & Religie)
piet@deleesclubvanalles.nl
• Daniël Klok
daniel@deleesclubvanalles.nl
• Rita Pontoring (Kinderboeken)
rita@deleesclubvanalles.nl
• Roeland Dobbelaer (Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Geschiedenis)
roeland@deleesclubvanalles.nl
• Sanne Wortman (Young Adult, Science Fiction & Fantasy)
sanne@deleesclubvanalles.nl
• Willemijn Gigase (Science Fiction & Fantasy)
willemijn@deleesclubvanalles.nl

Website:
Bazarow.com

Adres:
Parallelweg West 15B
4104 AX Culemborg

Abonnementenservice: 
Een abonnement is gratis. Je kunt je hier aanmelden.