Nieuws
Prijzenfestival
Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Nieuws
Prijzenfestival
De prijswinnaars van literaire onderscheidingen van de afgelopen twee weken
Deutscher Buchpreis:
Anne Weber ontving de Deutscher Buchpreis 2020 voor haar roman Annette, ein Heldinnenepos. De Deutscher Buchpreis is een initiatief van de Duitse vereniging van boekuitgevers en -handelaren. Zij kiezen de beste Duitstalige roman van het jaar. De auteur van het winnende boek ontvangt 25.000 euro, en alle andere auteurs op de shortlist 2.500 euro.
De Jury over Anne Weber: “De kracht van Anne Webers vertelling kan zich meten met de kracht van haar heldin: het is adembenemend hoe fris de oude vorm van het epos klinkt en met welk gemak Weber het levensverhaal van de Franse verzetsstrijdster Anne Beaumanoir comprimeert tot een roman over moed, weerstandsvermogen en de strijd voor vrijheid.
Bekijk hier de prijsuitreiking.
De Bronzen Uil:
Machteld Siegmann ontving de Bronzen Uil voor haar roman De kaalvreter. De Bronzen Uil gaat naar de beste debuutroman van het afgelopen jaar. Niet alleen de jury vond De kaalvreter het beste boek, ook de publieksprijs van de onderscheiding ging naar Machteld Siegmann. “De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen” aldus voorzitter Jos Geysels.
Onze Taal/ANV-taalboekenprijs:
Nicoline van der Sijs ontving de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs voor haar boek 15 eeuwen Nederlandse taal. Een onderwerp dat relevant is gezien de huidige druk waaronder het vak Nederlands verkeerd. De afgelopen periode was de Nederlandse taal veel in het nieuws. Of het Nederlands aan het verdwijnen is? Volgens Nicoline van der Sijs niet, zo vertelt zij in een interview aan Trouw.
Bart Deckx, recensent bij de Leesclub van alles, schreef: “Nicoline van der Sijs schrijft met kennis van zaken. Alle aspecten van de rijke geschiedenis van het Nederlands worden omstandig toegelicht – etymologie, woordvorming, spelling, klank en uitspraak, zinsbouw et cetera. […] Het Nederlands blijft een krachtige, levende taal.”
Nobelprijs voor de literatuur:
Dit jaar gaat de Nobelprijs voor de literatuur naar de Amerikaanse dichteres Louise Glück. De Zweedse Academie prijst haar voor haar “onmiskenbare poëtische stem waarmee ze met eenvoudige schoonheid het individuele bestaan universeel maakt.” Glück is met haar winst de zestiende vrouw die de prijs wint in de geschiedenis van de prijs, tevens is zij de eerste Amerikaanse prijswinnaar in 27 jaar. Glück won in 1993 een Pulitzerprijs voor haar poëziecollectie The Wild Iris. Haar gedichten zijn in het Nederlands nooit in een bundel verschenen, maar een deel ervan is in 2004 door Erik Menkveld vertaald voor Tijdschrift Raster. De winnende auteur ontvangt de prijs voor zijn of haar gehele oeuvre. Hiernaast hoort bij de prijs een geldbedrag van 10 miljoen zweedse kronen. Dat is ongeveer 960.000 euro.
De prijswinnaar werd bekend gemaakt in een livestream vanuit Zweden. In december zal de officiële uitreiking plaatsvinden.
Anton Wachterprijs:
Annemarie Haverkamp ontving de Anton Wachterprijs voor haar debuutroman De achtste dag, die in Maart 2019 uitkwam. De achtste dag is een roman, over een vader die de volledige zorg over zijn gehandicapte zoon heeft. Alleen is de vader zowel weduwnaar als terminaal ziek. Wat gebeurt er met zijn zoon als hij er niet meer is? Haverkamp ontving eerder de Bronzen Uil voor haar boek. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld Peter Buwalda, Arnon Grunberg, Niña Weijers en Arjan Visser. In een interview met de Gelderlander geeft Haverkamp aan dat zij het ‘ongelofelijk [vindt] om tussen deze namen te staan’.
De Anton Wachterprijs bestaat uit een beeldje van Anton Wachter en een geldbedrag van 2000 euro. In November vindt de officiële uitreiking plaats.
Later in de maand oktober en ook in de maand november zijn nog meer literaire prijsuitreikingen en bekendmakingen te verwachten zoals de Libris Geschiedenisprijs, de Boekenbon literatuurprijs en de Zeeuwse Boekenprijs.
—
Door Renske Bakkenes en Isolde Kors
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, ons feuilleton, een column, de agenda en het laatste boekennieuws.