Nieuws
Prijzenfestival
Het tweewekelijkse Bazarow Magazine overzicht van de prijswinnaars en nominaties van literaire en andere boek onderscheidingen van de afgelopen weken:
Archeon Thea Beckmanprijs gewonnen door IJzerkop
De roman IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem is tot winnaar uitgeroepen voor de Archeon Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Tevens heeft IJzerkop ook de Archeon Jonge Beckmanprijs gewonnen. Beide prijzen zijn 18 september overhandigd aan Van Rijckeghem door wethouder Gert-Jan Schotanus, juryvoorzitter Hubert Slings en Archeon directeur Monique Veldman.
De prijs is vernoemd naar de kinderboekenschrijver Thea Beckman (1923-2004). Zij is het meest bekend voor Kruistocht in Spijkerbroek, een roman over de kinderkruistocht van 1212. Hiervoor ontving Beckman de Gouden Griffel in 1974.
De Thea Beckmanprijs is opgezet met als doelen om het historisch besef bij kinderen te stimuleren, aan te sluiten bij de kerndoelen van het onderwijs en het in de belangstelling brengen van het historisch jeugdboek als genre. Om te kunnen winnen moet een boek aantrekkelijk zijn voor de doelgroep, historisch betrouwbaar zijn en van een degelijke literaire kwaliteit zijn.
Beide prijzen werken met dezelfde shortlist, met als enige verschil de leeftijd van de juryleden. De Thea Beckmanprijs heeft een volwassen jury, terwijl de Jonge Beckmanprijs een jeugdjury van tussen de twaalf en zeventien jaar oud heeft.
Om het jaar verandert de leeftijdscategorie voor de Thea Beckmanprijs: in even jaren betreft het boeken voor kinderen jonger dan twaalf, in oneven jaren ouder dan twaalf. De shortlist van dit jaar bestond dus uit jeugdboeken uitgegeven sinds 2019, de laatste keer dat de prijs uitgereikt is voor deze leeftijdscategorie.
De shortlist is als volgt:
Syl van Duyn – Op zoek naar jou
Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet
Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar
Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop
Rob Ruggenberg – Offerkind
De jury van de Thea Beckmanprijs voor dit jaar bestond uit Hubert Slings, Liselotte Dessauvagie, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer. Hun oordeel over de winnaar luidde als volgt: “Jean-Claude van Rijckeghem leverde een met vaart en duidelijk veel plezier geschreven schelmenroman af over de avonturen van een jonge vrouw in het leger van Napoleon. Is dat historisch geloofwaardig? Dat kan de jury niet met zekerheid zeggen, wél dat Stans ons helemaal inpakte. ”
Lees hier het juryrapport.
Shortlist Deutscher Buchpreis bekend
Vorige week is de shortlist van de Deutscher Buchpreis bekendgemaakt. De twintig titels die in augustus op de longlist stonden zijn voor de shortlist vermindert tot zes. De Deutscher Buchpreis is een jaarlijkse prijs voor het beste literaire boek dat in het Duits verschijnt. Op 16 oktober vindt de uitreiking plaats, aan de vooravond van het begin van de Frankfurter Buchmesse.
De shortlist bestaat uit de volgende boeken:
Norbert Gstrein – Der zweite Jakob
Volgens de jury demonstreert Der zweite Jakob op een meesterlijke manier hoe de complexiteit van het leven gevormd wordt door mislukking, schaamte en schuldgevoelens.
Monika Helfer – Vati
De jury noemt de roman een onderzoek in de mogelijkheid om het leven te vertellen en oorsprong te begrijpen, een roman die geen woord teveel gebruikt.
Christian Kracht – Eurotrash
“Eurotrash is een handig, tragisch-komisch en soms verrassend fijnzinnig verteld stukje autofictie dat de psychologisch fijne kneepjes van een moeder-zoonrelatie verkent.”
Thomas Kunst – Zandschower klinken
Hoewel politiek beladen, Zandschower klinken breekt tegelijkertijd met alle discursieve moeilijkheden door geen limieten op zichzelf te plaatsen, zo klinkt het jury-oordeel.
Mithu Sanyal – Identitti
De jury vergelijkt Identitti met het vierkant maken van de cirkel: “een enorm vermakelijke roman met veel energie en waarvan veel te leren is.”
Antje Rávik Strubel – Blaue Frau
Blaue Frau is een verontrustende roman die de geweldservaringen van een jonge vrouw in het hedendaagse Polen toont. Een Europese roman over het misbruik van macht en de verschillen tussen Oost- en West-Europa.
Het volledige commentaar van de jury is hier te lezen.
Knut Cordsen, de juryvoorzitter, zei het volgende over de keuzes voor de shortlist: “Deze zes finalisten tonen de stilistische, formele en thematische rijkdom van de hedendaagse Duitstalige literatuur en getuigen van het immense verlangen en het hoge niveau van vaardigheid in het vertellen van verhalen. Bovendien weerspiegelen alle genomineerde titels hun eigen schrijven door de mogelijkheden en grenzen daarvan te verkennen.”
Hier is ons eerdere artikel over de Longlist van de Deutscher Buchpreis te lezen.
Longlist Vondel Prize aangekondigd
Gisteren is de longlist voor de Vondel Prize bekendgemaakt. De Vondel Prize is een tweejaarlijkse vertaalprijs voor Nederlandse boek vertaald naar het Engels. In 1996 richtte de British Society of Authors de prijs op en het Nederlands Letterenfonds financiert de prijs. De bekendmaking van de shortlist vindt plaats op 16 november en de winnaar volgt in februari 2022.
De volgende vertalers zijn genomineerd:
David Colmer – Will van Jeroen Olyslaegers
David Doherty – Summer Brother van Jaap Robben
Sam Garrett – The Ditch van Herman Koch
Kristen Gerhman – The tree and the vine van Dola de Jong
Jane Hedley-Prole – The Republic van Joost de Vries
David McKay – Adrift in the middle kingdom van Jan Jacob Slauerhoff
Jonathan Reeder – In search of a name van Marjolijn van Heemstra
Laura Watkinson – Lampie and the children of the sea van Annet Schaap
Judith Wilkinson – The world by evening van Menno Wigman
De jury voor de 2022 Vondel Prize bestaat uit Michele Hutchison, de dichter Jane Draycott en de vertaler Susan Massotty. Michele Hutchison won in 2019 de Vondel Prize, de laatste keer dat de prijs uitgereikt is, voor haar vertaling van Stage Four van Sander Kollaard
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.