De maand van de geschiedenis bij Orlando (copy)

Nieuws

De maand van de geschiedenis bij Orlando

[Ingezonden mededeling] Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom allereerst aandacht voor de aangrijpende familiegeschiedenis die Miloe van Beek schreef over haar grootmoeder die worstelde met een vader die zich aansloot bij de NSB, en voor de indrukwekkende roman van Lianne Damen over een zwarte tot slaaf gemaakte vrouw in Suriname. 

Dat ook persoonlijke geschiedenissen stof kunnen zijn voor mooie literatuur bewijzen debutanten Ine Boermans, Tynke Hiemstra en Racheda Kooijman.

Daar praten wij niet over


Een indringend verhaal over verstikkende familiegeheimen

De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB, waarin hij een steeds prominentere rol gaat spelen. Ook al zwijgt de familie na de oorlog over Ed Gerdes en zijn werk, zijn ‘foute’ keuze zal Sacha haar leven lang blijven achtervolgen.

De smeekbede


Lianne Damen ontmoeten? Kijk op www.vrouwenschrijvengeschiedenis.nl

‘Mijn meester, ach neemt mijn bede aan,’ schrijft een vrijgemaakte zwarte vrouw, Dédé, in 1795 vanuit Suriname aan haar voormalige meester in Holland. Deze brief, die nooit op zijn bestemming aankwam en pas in 1980 in de National Archives in Londen werd teruggevonden, ligt aan de basis van een bijzonder verhaal. Voor de roman De smeekbede deed Lianne Damen diepgravend historisch onderzoek om te achterhalen waarom deze oude vrouw zich met een roep om hulp uitgerekend wendt tot de man die haar jarenlang in eigendom had. 

Een opsomming van tekortkomingen


‘Ine Boermans kan schrijven, en hoe.’ **** NRC Handelsblad

‘Een sublieme opsomming. Prachtig. Meer wil ik er eigenlijk niet over zeggen. Hoe minder je weet hoe meer het je overrompelt, maar ik kan iedereen aanraden dit boek met spoed te lezen. Het ontroerde me, maakte me regelmatig aan het lachen, en ik was vooral verrast door de dingen die Ine niet schreef en die er daardoor toch stonden. Ik vrees dat dit boek een regelrechte hit wordt en dat gun ik de schrijfster zeer. En ik hoop ook dat het nooit verfilmd wordt. Daar is het boek namelijk veel te goed voor.’ – Youp van ’t Hek in de VARAgids

Rook


Spraakmakende debuutroman over de gevolgen van #MeToo-beschuldigingen op een gezin.

Merel en Wolf kennen elkaar sinds hun middelbareschooltijd en wonen met hun twee zoontjes in een mooi huis. Ze hebben het goed voor elkaar. Tot Wolf wordt beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het vuurtje wordt aangewakkerd door geruchten op social media en al snel stapelen de beschuldigingen zich op. Op genuanceerde wijze beschrijft Tynke Hiemstra de impact die de beschuldigingen tegen een vader en echtgenoot hebben op zijn gezin.

Vossenjacht


‘Dit zou iedere scholier voor de lijst moeten lezen. Als je jongeren wilt laten zien hoe lekker het is om Nederlandse literatuur te lezen, is dit boek dé manier.’ – AD / Mezza

Nadia Smits is half-Nederlands, half-Marokkaans en alleen door haar moeder opgevoed. Haar Marokkaanse vader speelt geen rol in haar leven, en als kind vertelde ze iedereen dat ze half-Spaans was. Liever liegen, dan aangezien worden voor een Marokkaan. Nadia is gaan geloven dat ze door die afwezige vader ook daadwerkelijk half is, maar dat nare gevoel weet ze goed te verstoppen achter haar vrije, losbandige levensstijl. Onder aansporing van Reyn, met wie ze een huis en vaak het bed deelt, begint ze aan een zoektocht naar haar verleden.

www.uitgeverijorlando.nl

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.