Het destructieve leed van Charles Bukowski (copy)

Jolanda Ivonne Clément 

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Over de auteur

Charles Bukowski (1920 – 1994) is een Amerikaans-Duitse schrijver. Zijn boeken gaan vooral over de gewone, arme Amerikaan. Belangrijke thema’s in zijn rauwe, absurdistische verhalen zijn alcohol en vrouwen. 

In augustus 2020 werd de honderdste geboortedag van Bukowski gevierd, waardoor de schrijver opnieuw in de belangstelling kwam. 

Schrijver en publicist Jolanda Ivonne Clément staat stil bij het oeuvre van Bukowski. “Dat zijn werk […] een ‘laureaat op de zelfkant van het leven is’ is een zware misvatting.”

Over het boek

De dag nadat hij als postbode werd ontslagen begon Charles Bukowski aan zijn eerste roman, Postkantoor. Een hilarisch, tragikomisch verslag van de botsing tussen de underdog en de ambtelijke wereld.

Essay

‘A laureate of American low life.’ Zo vat opinieblad Time het werk van Charles Bukowski (1920-1994) op. Andere recensenten noemen het hilarisch en tegelijkertijd onnoemelijk triest. A-literair, chaotisch zelfs. De romans van Charles Bukowski werden lang door universiteiten genegeerd. Want of je nu Post Office, Factotum of Tales of Ordinairy Madness leest, je krijgt altijd ongekuiste variaties op het wanstaltige leven van Bukowski zelf.

Er is veel over Bukowski bekend. Zijn vader zet de toon van zijn bestaan, door hem als kind (zo’n drie keer per week) voor ieder wissewasje mentaal en lichamelijk af te tuigen. Meestal met de scheerriem. Moeder kijkt onverschillig toe. Als volwassene omarmt Bukowski die verschrikking. Naar eigen zeggen omdat het doorstaan van onverdiende pijn hem als schrijver heeft gevormd. Je vraagt je direct af: onverdiende pijn? Ziet Bukowski niet dat er voor mentale en lichamelijke mishandeling überhaupt geen rechtvaardiging bestaat? Kennelijk niet, en zelf is hij er ook niet vies van. Hij ziet eigenlijk maar één remedie: veel en onafgebroken drinken.

De auteur Bukowski schrijft niet: hij scheldt en tiert op de pagina’s. Komma’s uit het lood, dan wel hoofdletters, dan weer niet. Wat je leest is desondanks intelligent en waarachtig, en daarin ligt zijn talent. Zijn eeuwige hoofdpersonage en (weinig veranderde) alter-ego Henry Chinaski is een non-conformist. Als iemand – ongeacht wie – tegen hem zegt: het moet linksom, dan gaat Chinaski rechtsom. 

Een baan houdt hij vaak maar één dag, behalve zijn betrekking bij de US Mail, die hij tien jaar weet te houden en waar zijn debuutroman Post Office over gaat. De drama’s die Bukowski/Chinaski over zichzelf afroept eindigen altijd met geweld, zonder onderbouwing over wat er nu mis gaat. Soms legt hij het uit: ‘In deze wereld moet iedereen iets worden of zijn: pastoor, schoenmaker, kantoorklerk…’ Daar vecht hij tegen. Toch, als we door dat dunne wereldbeklag prikken, zien we de Bukowski die van zijn vader leert dat hij niks waard is helder voor ons, en blijkt uit zijn keuzes vooral dat hij die vader tot in zijn diepste wezen gelooft.

Via Henry Chinaski maken we daarom kennis met de zinloosheid van Bukowski’s rebellie. Het leidt nergens toe. Behalve tot een eindeloze cirkel van afgang en zelfdestructie, waarmee Bukowski demonstreert dat hij de leerweg die zijn vader met hem insloeg zelf hervat: Prima, ik ben waardeloos. Je hoeft me niet meer te slopen, ik sloop mezelf wel. Geen held of zelfs maar een antiheld, alleen een voortzetting van aangeleerde machteloosheid en geweld.

Bukowski ziet ook dit niet. Hij portretteert zichzelf schaamteloos als een moderne, deerniswekkende Don Quichot, of een David die Goliath te lijf gaat. Recensenten trappen erin. Dat komt omdat zijn antagonist, bijvoorbeeld zijn Supervisor Jonstone in Post Office, echt een onhebbelijke treiteraar is. Als ‘The Stone’ – zoals Chinaski hem noemt – hem continu onmogelijke postroutes geeft en Chinaski daarom te laat op het distributiecentrum terugkomt, typt Jonstone steeds een ‘write up’ tegen hem. Waarschuwingen die in zijn dossier gaan. Chinaski weet het: ‘The Stone’ kan hem elk moment ontslaan en oefent zo zijn onevenredige machtspositie uit. Je snapt het en sympathiseert. Dat Chinaski elke dag met een verziekt humeur en een zware kater binnenkomt, moet je omwille van de geijkte opvatting over goed en kwaad dan wel willen vergeten. 

Postkantoor

Charles Bukowski

€ 12,50

Die welwillendheid alleen zorgt dat je Chinaski’s kant kiest. Want door Supervisor Jonstone op te voeren als de tiran die het falende systeem representeert, lijkt het vooral alsof Bukowski een David en Goliath verhaal vertelt. In werkelijkheid is Chinaski geen David, geen Don Quichot. Hij heeft geen (dwaze) visie om de wereld te redden en als je de pagina omslaat vertelt hij met stuitende geestdrift hoe hij willekeurige mensen op zijn postroute uitscheldt of met dood en geweld bedreigt. Hij verkracht een dame die een aangetekend poststuk zonder te tekenen uit zijn handen grist en beschrijft die scène alsof ze dat verdient, er zelfs om vraagt. Chinaski is op de ene pagina slachtoffer, op de andere de agressor zelf die vindt dat zijn slachtoffers verdienen wat hij hen aandoet.

In zijn relaties legt hij vooral onverschilligheid, en niet zelden wreedheid aan de dag. Zo spreekt hij niet van ‘terug naar huis gaan, naar Betty.’ Maar van teruggaan naar ‘Betty’s kont,’ die warm is en die hij het liefst de hele dag om zich heen ziet waggelen terwijl hij met een fles bogt in zijn luie stoel zit. De vrouwen in zijn romans zijn nauwelijks mensen, maar een soort ambulante dienst die hem in zijn drinkverslaving en lamlendigheid voorziet, vaak ook financieel. Op het moment dat ze om zijn aandacht of liefde verlegen zitten, neemt hij de benen, om er later – slecht slapend op een bushaltebankje – achter te komen dat dat niet zo’n handige zet was.

Ook de film Barfly (1987), waarvoor Bukowski zelf het scenario schreef, is een zoveelste variatie op dit kleurloze leven. Daarin laat hij alcoholiste Wanda tegen Chinaski zeggen: ‘Ik wil niet verliefd op je worden.’ Wanda en Chinaski hebben elkaar dan net ontmoet en direct trekt hij bij haar in. Chinaski antwoordt: ‘Geen zorgen. Het is nog nooit iemand gelukt om van mij te houden.’ Een diepere geloofsovertuiging kan Bukowski via zijn werk niet belijden.

Dat hij een bezield en compromisloze schrijver was is evident. Ook dat Post Office en zijn andere romans een fascinerende kijk bieden in het Amerikaanse leven met de fles. Dat zijn werk daarmee een ‘laureaat op de zelfkant van het leven is’ is een zware misvatting. Wat Bukowski met zijn leven en oeuvre bovenal laat zien, is hoe schadelijk het is dat kinderen door ouderlijk geweld en mentale onderdrukking leren dat ze niet geliefd en niks waard zijn. En dat ze in die hoedanigheid geen redders van, of rebellen tegen een gebroken wereld worden, maar vaker juist de voortzetters ervan.

Informatie

Titel

Postkantoor

Taal

Nederlands

Bindwijze

Paperback

Druk

1

Verschijnings-datum

Maart 2014

Aantal pagina's

208

Auteur

Vertaald door

Charles Bukowski

Susan Janssen

Uitgever

Lebowski

ISBN

 
9789048819737

Genre

Literatuur & Romans

Jolanda Ivonne Clément

Jolanda Ivonne Clément (Leiden) studeerde marketing, communicatie en (bedrijfs)journalistiek. Ze schreef voor medische vakbladen en publiceerde bijdragen in het FD, HP/De Tijd en literair tijdschrift ExtaZe. In 2015 publiceerde ze bij Amazon de novelle Bloedpaarden, die de bestsellerlijst (spanning/mysterie) haalde. In 2021 verscheen haar debuutroman Oostwaarts bij Ambo|Anthos.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.