Nieuws
Boeken voor mensen die meer willen weten over de oorlog in Oekraïne
Geschiedenis van Oekraïne – Het Oekraïense standpunt
Door: Luc Pauwels, Tina Pauwels
De boeiende geschiedenis van dit land ligt vervat in zijn naam: Oekraïne, dat letterlijk betekent ‘het land aan de grens’. Maar verre van een ‘grensgeval’ is Oekraïne een toekomstland met het potentieel om toonaangevend te worden in Europa. Alleen al de oppervlakte is opmerkelijk: Oekraïne heeft een grondgebied dat groter is dan dat van Duitsland of Frankrijk. Het telt méér inwoners dan Spanje en Portugal samen.
Al in de 9de eeuw was Oekraïne de bakermat van de eerste, grote Slavische beschaving en de wieg van de Russische staat. Toch kende Oekraïne een trage en moeizame ontwikkeling, getekend door eeuwenlange bezetting en oorlogen met inhalige tot regelrecht roofzuchtige buren, de Hunnen en Polen, Mongolen en Habsburgers, de Turken van het Ottomaanse rijk, gevolgd door het Derde Rijk en ten slotte de Sovjet-Unie…
Dit boek wil begrijpelijk maken waarom en hoe deze duizendjarige natie opnieuw in een enorm inwendig en tevens grensconflict is beland. Zal Oekraïne er economisch weer bovenop komen? Zullen de oostelijke provincies genoegen nemen met een autonoom statuut binnen Oekraïne of zullen ze de afscheiding verkiezen?
Rusland, Oekraïne en de Krim – historische wortels van een conflict
Door: Anton Kruft
Dit boek beschrijft de recent ontstane geopolitieke situatie, betrekking hebbende op Rusland, Oekraïne en de Krim. Doel ervan is om via een historische analyse te komen tot een beter begrip van dit politieke probleem, dat zich sinds 2014 in alle hevigheid heeft gemanifesteerd. Deze potentieel zeer gevaarlijke politieke situatie, die het veiligheidsaspect van – in ieder geval Europa – wel eens zou kunnen bepalen, is een mengsel van drie belangrijke componenten: cultureel-historische, economische en machtspolitieke aspecten.
Met betrekking tot de cultureel-historische aspecten wordt in deze publicatie onderzocht hoe de drie gebieden – Rusland, Oekraïne en de Krim – zich als machtscentra door de eeuwen heen hebben ontwikkeld. Daarbij wordt gekeken naar hoe de onderlinge relatie van de drie gebieden een rol hebben gespeeld en nog spelen in de huidige regionale problematiek binnen de drie gebieden. Voorts volgt een historische analyse naar hoe deze regionale problematiek kon uitgroeien tot een gevaarlijke machtspolitiek van internationale proporties.
De auteur Anton Kruft, die als econoom en historicus bekend is met Oost-Europa en de Russische Federatie, onderzoekt, analyseert en beschrijft niet alleen de gezichtspunten vanuit Westers perspectief, maar vooral ook vanuit Oost-Europees c.q. Russisch perspectief, waar tot op heden naar zijn inzichten veel te weinig aandacht aan is besteed.
Donbas – Verscheurd tussen Oekraïne en Rusland
Auteur: Ardy Beld
De Volksrepublieken Donetsk en Loegansk vormen een niet-erkende, pro-Russische afscheiding van Oekraïne. In Nederland en België kreeg de regio treurige bekendheid na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014.
Portretten van separatistenleiders, achtergrondteksten, nieuws en persoonlijke gesprekken met inwoners, frontvrijwilligers en andere betrokkenen schetsen een intens beeld van een onbekende wereld tussen Oekraïne en Rusland.
Leer Oekraïens – Snel, Gemakkelijk, Efficiënt
2000 Belangrijkste Woorden
Auteur: Pinhok Languages
Dit boek bevat een reeks woordenlijsten met 2000 van de meest voorkomende woorden en zinnen, gerangschikt op basis van hun voorkomen in dagelijks taalgebruik. Dit vocabulaireboek volgt de 80/20-regel: het zorgt ervoor dat u eerst de belangrijkste woorden en zinsstructuren leert om u te helpen snel vooruitgang te boeken en gemotiveerd te blijven.
Het Rusland van Poetin – Rusland tegen het Westen
Auteur: Angela Stent
De auteur van Het Rusland van Poetin, Angela Stent, is hoogleraar Euraziatische, Russische en Oost-Europese studies aan de Georgetown University in Washington en schreef al vier boeken over de relaties tussen de SU/Rusland en de rest van de wereld. In dit stevig boek onderzoekt ze de heropstanding van Rusland dank zij Poetin en de relatie met vele landen, uitgezonderd Afrika. Hoewel Poetin ook daar zeer actief is, minstens sinds 2019.
Met het wereldkampioenschap voetbal van 2018 maakte Rusland een goede indruk op alle bezoekers en het toonde zijn terugkeer op het wereldpodium.
De annexatie van de Krim, de daaropvolgende inval in Oost-Oekraïne en het neerschieten van een vliegtuig met 298 doden tot gevolg hadden voor een pijnlijke afkoeling gezorgd. Stent verklaart die Russische agressie vanuit de vernedering door het verlies van Oost-Europa en van de ex-Sovjetstaten. Engeland en Frankrijk hadden ook jaren nodig om het verlies van hun kolonies te verwerken. Poetin zou graag de Russische invloed in de verloren gebieden herstellen. [DLVA recensent: Jef Abbeel]
We moeten het even over Poetin hebben
Auteur: Mark Galeotti
Wie is de echte Vladimir Poetin? Wat wil hij? En wat zal hij in de toekomst gaan doen?
Ondanks de miljoenen woorden die er al over Poetins Rusland zijn geschreven, lukt het het Westen nog altijd niet om een van ’s werelds machtigste politici, wiens invloed de wereld omspant en wiens macht reikt tot in de zenuwen van ons dagelijks leven, echt te begrijpen.In dit compacte boek ontrafelt Mark Galeotti de man achter de mythe. Hij beschrijft de misvattingen die er over Poetin bestaan en legt uit hoe we zijn beslissingen kunnen duiden en zijn volgende stappen beter kunnen inschatten.
—
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.