Nr. 19 – 15 Oktober 2022
Alles over boeken
Koop je boeken bij je lokale boekhandel en steun zo de boekensector.
Het is Maand van de Geschiedenis. Mis het niet!






Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Nr. 19 – 15 Oktober 2022
Alles over boeken
Koop je boeken bij je lokale boekhandel en steun zo de boekensector.
Het is Maand van de Geschiedenis. Mis het niet!
Een boekenagenda voor iedereen
Er is in de zomermaanden even proefgedraaid, maar nu werkt de nieuwe agendafunctie van Bazarow zoals bedoeld. Vanaf heden kunnen boekhandels, uitgevers, bibliotheken en iedereen die een bijeenkomst over boeken organiseert gratis aankondigingen op Bazarow zetten.
Organiseer je een boekenpresentatie, signeersessie met een auteur, debat of symposium naar aanleiding van een boek, een boekenfestival, een toneelstuk, een tentoonstelling over boeken, of welke boekenactiviteit dan ook? Plaats dan je gratis aankondiging in de Agenda van Bazarow. Zowel fictie als non-fictie. Je kunt de titel, datum en een korte omschrijving van jouw activiteit invullen. Bazarow.com wordt elke maand door meer dan 120.000 mensen bezocht en dit zijn ook de mensen die graag naar boekenbijeenkomsten gaan. Zo maken we samen de grootste boekenagenda van Nederland en Vlaanderen. Doe je mee?
In dit nummer aandacht voor de Maand van de Geschiedenis. We hebben een minispecial met boeken over Iran waar het volk in opstand komt tegen de religieuze intolerantie van het ultraconservatief regime. Natuurlijk brengen we het laatste nieuws, interviews met schrijvers en diverse voorpublicaties.
Veel leesplezier!
Het volgende nummer van Bazarow Magazine verschijnt op 5 november, ivm de herfstvakanties een weekje later dan normaal.
Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.
Boeken winnen
Winacties!
De beste boeken
van de afgelopen weken
Staande blijven in een maatschappij vol geweld, José Eduardo Agualusa schetst het leven in Angola
Recensie door: Ger Leppers
De Angolees-Portugese schrijver José Eduardo Agualusa laat in Regentijd zien hoe in de gewelddadige Angolese samenleving heldendom een vorm van domheid is.
Regentijd is inmiddels, als ik goed geteld heb, het zevende boek van de Angolees-Portugese auteur José Eduardo Agualusa dat in het Nederlands verschijnt. Zo hebben we in de afgelopen jaren zicht gekregen op het oeuvre van één van de meest vooraanstaande stemmen uit het Portugese taalgebied, een van de weinigen die zich duidelijk losmaken uit de slagschaduw van de twee giganten van de recente Portugeestalige literatuur: António Lobo Antunes en José Saramago.
Intense ervaringen laten zich niet zomaar wegstoppen
Recensie door: Klaske Bakker
Het grote onrecht dat veel vrouwen en hun kinderen in de vorige eeuw is aangedaan, heeft Jaap Robben weten te vatten in een beklemmende en zeer liefdevol geschreven roman.
“Soms had het zoveel pijn gedaan dat ik het onbegrijpelijk vond dat Louis het niet door mijn huid heen kon voelen wanneer hij me omhelsde, me tegen zich aandrukte, wanneer we vreeën.”
Dit is een van de vele prachtige zinnen die Schemerleven kenmerkt. Een gebeurtenis die je je hele leven in stilte bij je draagt en met niemand kunt of durft te delen, zelfs niet met degene waar je zoveel van houdt, die verstikt je.
Over de toekomst van de literaire uitgeverij
Recensie door: Gäetan Regniers
Literaire uitgeverij Cossee bestaat twintig jaar en dat is de aanleiding om een essaybundel uit te geven. In Het belang van de boerenzwaluw wikken en wegen een aantal auteurs de toekomst van de literaire uitgeverij.
Het lijkt wel alsof er de afgelopen jaren een stroom boeken verschijnt die over lezen gaan, over boeken zelf en alles wat erbij komt kijken om een verzameling letters betekenis te geven, in boekvorm te gieten en aan de man te brengen. Zijn die meta-boeken het sein dat het slecht gaat met het lezen, als een laatste buiging voor het doek definitief valt? Of is het een opstap naar een gunstiger boekenklimaat? Het belang van de boerenzwaluw. Over de toekomst van de literaire uitgeverij, het boekje dat 20 jaar uitgeverij Cossee markeert, leunt voorzichtig tegen het laatste aan.
Loslaten is een kunst; hoe een vogel naar de hemel gaat
Recensie door: Marjon Nooij
Wat besluit je wanneer de laatste levensfase van een ouder is aangebroken? Wat ligt binnen je mogelijkheden en wat kun je zelf emotioneel aan?
Eveline van de Putte (1966, schrijver, dichter, trainer en fotograaf) besluit om haar stervende moeder bij te staan op haar weg naar de dood. Een ‘gelukje’ daarbij is dat ze door de coronapandemie haar werkzaamheden noodgedwongen heeft moeten staken en dat haar lief, eveneens noodgedwongen, in het overzeese verblijft. Ze had de tijd en de mogelijkheid, en greep die met beide handen vast.
Heerlijk leesvoer dat interessanter is dan een sprookje
Recensie door: Saskia Imbert
Stephen King vierde onlangs zijn 75ste verjaardag en voegde Fairy Tale toe aan zijn reeds zeer uitgebreid oeuvre. In dit boek zit het de jonge Charlie aanvankelijk niet mee. Zijn moeder sterft door een tragisch ongeval en zijn vader grijpt naar de fles. Charlie doet een belofte aan God, hoewel hij eigenlijk niet gelovig is.
Als hij zeventien is doet zich de gelegenheid voor om zijn belofte in te lossen, door zijn ontmoeting met meneer Bowditch en diens hond Radar. Tijdens de mooie maanden die ze samen beleven ontdekt Charlie dat meneer Bowditch een groot geheim met zich meedraagt. Op een cassette staan een bijzonder verhaal, goede raad én een waarschuwing. Het vervallen schuurtje in de tuin van meneer Bowditch zorgt voor een heus kantelmoment voor Charlie en Radar, maar ook voor de lezer.
Fré Cohen, Reclame-teekenares, Grafisch ontwerpster
Recensie door: Rita Pontororing
“Als Fé per ongeluk letterbak zegt, dan lachen ze zuur en corrigeren haar: “Letterkast, KAST, de lade met de loden letters noem je een letterkast”. ‘Ze’ zijn de mannen van de drukkerij van Vooruitgang. Fé brengt er vele uren door. Je kunt aan haar ruwe vingers zien dat ze duizenden loden letters door haar handen laat gaan. De loodzware letterkasten tilt ze met gemak uit de zetbok.
Dit typeert Fé Cohen (1903-1943), die heel graag grafisch ontwerper wil worden. Ze werkt er hard voor en boekt al jong enkele successen. Door haar lidmaatschap van de AJC, de Arbeiders Jeugdcentrale. krijgt ze de kans om wat te doen met haar verlangen om te tekenen. Tijdens de kampeerweek mag ze tekeningen maken die bij het verslag van die week worden toegevoegd.
De smalle grens tussen land en water
Recensie door: Evert van der Veen
We hebben er deze zomer niet zoveel over gehoord maar enkele jaren geleden, toen we ook een zeer warme zomer met amper neerslag hadden, moesten met name de veendijken extra geïnspecteerd worden. Door de eeuwen heen en met name vanaf de 20e eeuw moeten dijken regelmatig flink worden opgehoogd. Het alternatief is wat we kennen als ‘ruimte voor de rivier’ waarbij er bewust laag land wordt gecreeërd dat bij hoge waterstanden onder kan lopen. Hogere dijken zijn dan in mindere mate nodig. Een dijk is nu eenmaal de beslissende grens tussen land en water.
Het boek Friese dijken opent met de historische ontwikkelingen van de dijken in Friesland, zowel dijken aan de zeekant – de toenmalige Zuiderzee en Lauwerszee, Waddenzee – maar ook de dijken rond de vele meren en langs rivieren in deze provincie.
Medeplichtig aan de wreedheden van het Derde Rijk
Recensie door: Marnix Verplancke
Op 20 februari 1933, een paar weken voor de laatste Rijksdagverkiezingen van de Weimarrepubliek, kwamen twintig van de machtigste en invloedrijkste Duitse zakenlieden samen in de officiële residentie van Rijksdagvoorzitter Hermann Göring. De directeur van IG Farben was er, net zoals de bestuursvoorzitter van het Krupp-staalimperium, en ze kwamen luisteren naar Adolf Hitler die hen anderhalf uur onderhield over zijn toekomstvisie op Duitsland om vervolgens Göring met de hoed rond te laten gaan. De NSDAP kwam nog drie miljoen rijksmark te kort om de verkiezingscampagne te financieren, vertelde deze, in hedendaags geld zo’n 18 miljoen euro, en hij vertrouwde erop dat die zakenlui dat wel in orde zouden brengen. De hoed was gauw gevuld.
Dagboek uit de Eerste Wereldoorlog
Recensie door: Evert van der Veen
Mies Haage, docente en vertaalster, vindt in haar tweede huis in Frankrijk brieven van César Vincent, die soldaat was in de Eerste Wereldoorlog. Mies Haage overleed in 2021 en daarom werd Ik kan u niet uitleggen wat oorlog is door haar dochter en schoonzoon voltooid. Mies Haage zag de historische waarde van deze brieven in en zo werden de persoonlijke lotgevallen van deze soldaat zo’n beetje haar levenstaak. Mies Haage zorgde ervoor dat deze verzameling van 500 brieven weer aan het licht kwam waaruit voor dit boek een selectie is gemaakt.
César Vincent was een Franse boerenzoon die in september 1914 werd opgeroepen om naar de garnizoensstad Briancon te gaan. Gedurende de tijd dat hij in het Franse leger zit, schreef hij vrijwel dagelijks brieven naar huis.
Op grand tour, expeditie en queeste met de Montague’s
Recensie door: Sanne de Jong
In weer een spannend verhaal van Mackenzi Lee ga je mee op avontuur met de jongste telg van de familie Montague, Adrian. Hij heeft veel last van zijn angststoornis, maar uiteindelijk weet dit hem niet tegen te houden in zijn zoektocht naar het verleden van zijn moeder. De queeste van Adrian Montagueis het derde en laatste deel van de Montague-trilogie.
Het leven van Adrian Montague ziet er veelbelovend uit. Hij is een politiek schrijver die hard aan de weg timmert en hij zal binnenkort de plek van zijn vader in het Hogerhuis gaan overnemen. Daarnaast is hij ook nog eens verloofd met Louisa Davies, die hem door dik en dun zal steunen. Maar terwijl het er aan de buitenkant prachtig uitziet, is het van binnen soms een storm.
Hij droomde van Haute Couture
Recensie door: Rita Pontororing
De cover wordt in beslag genomen door drie vrouwen gekleed in creaties. Je kunt niet zeggen dat de vrouwen jurken aan hebben. Daar zien ze er te apart voor uit. Onderop de omslag is een jongetje te zien dat met naald en draad bezig is. Dat moet Cristóbal Balenciaga zijn, de jongen die droomde van haute couture.
Cristóbal Balenciaga – de jongen die droomde van haute couture, is het nieuwste deel uit de serie kunstprentenboeken van uitgeverij Leopold en Kunstmuseum Den Haag. Onderaan de omslag te lezen.
Het verhaal van auteur en illustrator Sanne ter Loo, over Cristóbal leest héél fijn voor. Het is ook een opmerkelijk levensverhaal, een jongetje dat al heel snel weet wat hij wil worden. En hóe hij dat weet te bereiken. Het leest als een spannend verhaal.
“Er is iemand in de boom geklauterd om te kijken welk vossenjong er wint”
Recensie door: Katelijne van Alem
n een groot bos begint een nieuwe dag. Wanneer de zon opkomt, worden de dieren wakker en gaan ze allerlei avonturen beleven. Zoek jij mee naar de verborgen schatten die te vinden zijn op de prenten?
In het bos is er altijd wat te zien en te doen, lees je mee over de specht die een hol uithakt in de eikenboom en de kleine konijntjes die aan het begin van de avond uit hun burcht komen en leren hoe ze zigzag moeten rennen?
Uitstraling
Auteur en illustrator Sandra Dieckman heeft een prachtig boek ontwikkeld. Het hele boek ademt de sfeer van het bos uit, de beleving van het bos heeft ze geweldig op papier getroffen.
De kaft is stevig en rijk geillustreerd. Steeds zie je wat nieuws, allerlei planten en dieren. De titel is in gouden letters gedrukt.
Meer boekennieuws?
Bazarow stuurt wekelijks nieuwsbrieven met recensies, per categorie! Ook agenda en nieuwsberichten vind je in de nieuwsbrieven. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken in de domeinen die jou boeien.
Editie gemist? Lees hier de afgelopen nummers van
Bazarow Magazine
Bazarow Magazine 18
1 oktober 2022
Bazarow Magazine 17
17 september 2022
Bazarow Magazine 16
3 september 2022
Meer oude edities lezen?
Altijd ontvangen?
Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.
Colofon Bazarow Magazine
Hoofdredacteur / uitgever:
Roeland Dobbelaer
info@deleesclubvanalles.nl
Ontwerp / vormgeving:
Pascal van Soest
Productiecoördinatie:
Yolinde Meijers
Marketing / Sales:
info@bazarow.com
Redactie:
• Juno de Bruin (Geschiedenis) juno@deleesclubvanalles.nl
• Willemijn Gigase (Science Fiction & Fantasy)
willemijn@deleesclubvanalles.nl
• Piet Halma (Filosofie & Religie)
piet@deleesclubvanalles.nl
• Sanne de Jong (Young Adult)
sanne@deleesclubvanalles.nl
• Jan Koster
jan@deleesclubvanalles.nl
• Jeanette van de Lindt (Kookboeken)
www.kookboekennieuws.nl
• Marjon Nooij (Literatuur: Nederlandstalige en vertaald)
marjon@deleesclubvanalles.nl
• Rita Pontoring (Kinderboeken)
rita@deleesclubvanalles.nl
• Roeland Dobbelaer (Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Gezondheid & Psychologie, Kunst & Cultuur)
roeland@deleesclubvanalles.nl
• Henk Vlaming (Thrillers)
henk@deleesclubvanalles.nl
• Nico Voskamp
• Liliane Waanders
• Nancy
Website:
Bazarow.com
Adres:
Huis ter Heideweg 13
3705 MA Zeist
Abonnementenservice:
Een abonnement op Bazarow Magazine is gratis. Je kunt je hier aanmelden.
Redactionele ervaring?
Belangstelling om redacteur van Bazarow te worden? Er zijn vacatures voor Kunst & Cultuur, Natuurwetenschappen & Techniek, Gezondheid & Psychologie. Stuur een mail naar roeland@deleesclubvanalles.nl.