Nieuws
Dit is de shortlist van de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022
Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Nieuws
Dit is de shortlist van de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022
De zes boeken die nog in de race zijn voor de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022 zijn gisteren bekendgemaakt. Op 4 november maakt de jury de winnaar bekend. De prijs is in het leven geroepen om culturele diversiteit in Nederlandse jeugdliteratuur aan te moedigen en zo een inclusief boekenaanbod te bevorderen waarin elk kind zich kan herkennen.
De eerste genomineerde is Smaakspoken. Het geheim van de zeven smaken van Daan Faber, met illustraties van José Luis Garciá Lechner. Het boek gaat over de 9-jarige Puck die samen met haar vader, Chef Maro, boven diens populaire restaurant woont. Ze wil niets liever dan haar vader helpen, maar hij vindt haar nog te jong. Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren – zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken?
Genomineerde twee is Vanaf hier kun je de hele wereld zien van Enne Koens, geïllustreerd door Maartje Kuiper. In het boek vindt Dena – of Deetje, zoals iedereen haar noemt – een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst…
De derde genomineerde is Het bamboemeisje van Edward van de Vendel, met illustraties van Mattias de Leeuw. Als Jie, de dochter van de bamboesnijder, oud genoeg is om te trouwen, wil ze haar ouders niet verlaten. Maar wat moet ze doen als ze toch verliefd wordt? Van de Vendel baseerde Het bamboemeisje op het verhaal van de bamboesnijder, een Japanse vertelling uit de 10de eeuw. De Leeuw liet zich voor dit boek inspireren door oude Japanse prenten en kalligrafie. Jaap Friso noemt het in zijn recensie voor Bazarow een “gelaagd verhaal waarvan velerlei uitleg en interpretatie mogelijk is maar in ieder geval de zoektocht naar geluk als rode draad heeft”. Lees de hele recensie hier.
Genomineerde vier is Op de rug van Bigi Kayman van Henna Goudzand Nahar, met illustraties van Hedy Tjin. Dit unieke voorleesverhaal gaat over de tot slaaf gemaakte kinderen Kofi en Afi. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een hachelijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Bazarow-recensent Jaap Friso looft de illustraties van Tjin. “Met de haar vertrouwde stift geeft ze met soms verrassend en vooral expressief kleurgebruik het verhaal weer. De tekst komt tot leven in de grote en kleine illustraties van de plantage en het woud.” Lees de hele recensie hier.
De vijfde genomineerde is Let goed op. Een verhaal in tien stappen van de Amerikaan Jason Reynolds, vertaald door Maria Postema. Dat verhaal begint net als alle goede verhalen: met een schoolbus die uit de lucht valt. Niet dat iemand dat ziet gebeuren, trouwens. Iedereen heeft het te druk met andere dingen. Met praten over snotjes, bijvoorbeeld. Met zakgeld stelen, skateboarden en dapper zijn. Maar vooral met naar huis lopen. Voor Let goed op won Reynolds de Carnegie Medal (de Britse Gouden Griffel). Ook is het volgens The New York Times, boekentijdschrift Kirkus en talkshow The Today Show het beste boek van het jaar. Reynolds (1983) is een van de meest geroemde Amerikaanse, eigentijdse schrijvers van jeugdboeken.
Het laatste genomineerde boek is Lennox en de Gouden Sikkel, het debuut van Zindzi Zevenbergen met illustraties van Hedy Tjin en Brian Elstak. Het boek is geschreven in samenwerking met IXL, een organisatie die streeft naar meer bekendheid van sikkelcelziekte (een erfelijke bloedaandoening). Bazarow-recensent Jaap Friso noemt het boek van Zandbergen een “verrassend en sprankelend debuut”. “Ondanks dat het over een ziekte gaat, is het vooral een verhaal over kracht, optimisme en liefde”. Lees de hele recensie hier.
De winnaar van de prijs ontvangt 2000 euro. Vaak kent de jury ook een eervolle vermelding toe, waaraan een bedrag van 500 euro verbonden is. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en is een voortzetting van de Jenny Smelik-Kiggenprijs. Eerdere winnaars zijn Lydia Rood, Sjoerd Kuyper en Rodaan Al Galidi.
—
Jochem Wijma