Bazarow Magazine 20 - 2022
Loading...

Sophie Blokland

Interview – Cindy Paul en Renée Zonneveld van uitgeverij EverAfterPrint over de uitdagingen van LGBTQ+ boeken schrijven 

 

“Bij LGBTQ+ boeken heb je nu de ongeschreven regel dat je moet kunnen bewijzen dat je dit mag schrijven.”

Links Renée Zonneveld en rechts Cindy Paul

Over Cindy Paul en Renée Zonneveld

Cindy Paul

Leeftijd: 28
Opleiding: docent engels
Werk: contentmarketing, vertaler, schrijver
Sinds 2020 mede-eigenaar van en auteur Ever After Print

Renée Zonneveld

Leeftijd: 27
Opleiding: sociale psychologie
Werk: onderzoeker, freelance illustrator
Sinds 2020 mede-eigenaar van en uitgever/illustrator bij Ever After Print

Interview

Cindy Paul en Renée Zonneveld zijn twee creatievelingen die al jaren bevriend zijn. Waar Cindy’s hart vooral sneller gaat kloppen van verhalen schrijven, gebeurt dat bij Renée door illustreren. Samen begonnen ze in 2020 de zelfstandige uitgeverij EverAfterPrint  waar ze magische LGBTQ+ verhalen maken. Want volgens Paul en Zonneveld zijn er daar nog niet genoeg van in de wereld. Hun eerste boek For Ever is een divers fantasy boek waarbij gender en seksualiteit niet centraal staan. Ondertussen hebben ze samen zeven boeken uitgegeven, die Paul schreef en Zonneveld illustreerde. Een voorbeeld is de Hepdale Rain trilogie, een queer weerwolven verhaal. Met hun personages hopen ze meer lezers iemand te geven om naar op te kijken en mee te identificeren. 

Opgroeien zonder voorbeeld

Dat er steeds meer LGBTQ+ personages in boeken verschijnen, is een recente ontwikkeling. Vijf jaar geleden moest je nog heel goed zoeken. Dat waren Paul en Zonneveld ook opgevallen. “Het eerste boek over een queer personage, iemand die een andere genderidentiteit en/of seksuele identiteit heeft dan hetero, dat ik tegenkwam in Nederland was Simon vs. the homosapien agenda”, vertelt Paul. “Ik vond dat zo gaaf om te lezen. Ik besefte me toen pas hoe erg ik deze boeken in mijn jeugd heb gemist. Ik ben biseksueel en had het fijn gevonden om tijdens het opgroeien te kunnen lezen over personages die ook zo zijn. Dat gemis heeft me geïnspireerd om zelf LGBTQ+ verhalen te schrijven.”

“Queer relaties kwamen voornamelijk in fictie amper voor”, voegt Zonneveld eraan toe. “Vooral in het genre fantasy was het bijna onvindbaar. En als het dan over LGBTQ+ personages ging, was het meestal een heel tragisch verhaal. Dat was voor ons ook motivatie om het anders aan te pakken. Wij maken leuke, vrolijke verhalen met queer personages waarbij het niet per se alleen maar draait om het queer zijn en hoe moeilijk dat soms is.”

Van queerbaiting naar own voices

Gelukkig zijn LGBTQ+ boeken tegenwoordig steeds makkelijker te vinden. In allerlei genres worden personages die queer zijn genormaliseerd. “Ik denk dat de generatie van nu een stuk opener is”, vertelt Paul. “Ik merk dat zij minder schaamte hebben. Bij onze generatie was ‘homo’ nog echt een scheldwoord. Er hing een taboe rond homoseksualiteit. Dat is nu aan het veranderen.” Ook de uitgeverijen beginnen in te zien dat er meer behoefte is aan LGBTQ+ boeken. “In onze jeugd werd er heel veel gedaan aan ‘queerbaiting’”, vertelt Zonneveld. Queerbaiting  is een marketingtechniek waarbij uitgevers hinten op een LGBTQ+ personage of relatie, maar dat het uiteindelijk niet echt voorkomt in het verhaal. “Maar nu die jongere generatie banen beginnen te krijgen in de uitgeverswereld, gaat het roer langzaam om. Zij zien in dat er een markt is voor LGBTQ+ boeken. Queerbaiting is niet meer nodig.”

 

Veel van de queer boeken die nu uitkomen, zijn own voices. Dit betekent dat de schrijver zijn of haar eigen verhaal vertelt door middel van een personage. Bijvoorbeeld een schrijver die transgender is en de transitie als erg moeilijk heeft ervaren, laat zijn personage hetzelfde meemaken. Volgens Paul is dit goed, maar er zit ook een keerzijde aan. “Bij LGBTQ+ boeken heb je nu de ongeschreven regel dat je moet kunnen bewijzen dat je dit mag schrijven. Dat vind ik heftig, omdat niet iedereen er klaar voor is om dat over zichzelf te delen. Vooral in Amerika lijkt de situatie steeds erger te worden. Niet alleen van schrijvers, maar ook van auteurs wordt verwacht dat ze behoren tot de LGBTQ+ gemeenschap. Anders vinden mensen het algauw ongepast of zelfs queerbaiting. Dat lijkt me niet de juiste richting om op te gaan. Natuurlijk moet je respectvol zijn en het boek niet schrijven als het niet jouw verhaal is om te vertellen. Maar daartussen is het een groot grijs gebied.”

De cancelcultuur

Volgens Zonneveld is er momenteel weinig ruimte voor het maken van fouten. “We zitten in een overgangsfase. Wat is goede representatie? Wie mogen erover schrijven? Heel veel mensen beginnen nu voor het eerst LGBTQ+ representatie te zien in boeken en films. Daarom is er een hyperfocus op of het goed of slecht wordt gedaan. We moeten naar het punt waar er fouten mogen worden gemaakt. Dat het niet meer perfect hoeft te zijn, zoals ook bij heteroseksuele personages. Voor nu zijn we nog niet klaar om die kritische blik los te laten, omdat het nog zo nieuw is. Maar in de toekomst moet het toleranter worden. Het zou fijn zijn als queer mensen die erover schrijven niet worden aangevallen op kleine foutjes of omdat je eigen identiteit niet volledig aansluit op dat van je hoofdpersoon.”

“Ik denk dat mensen geen fouten durven te maken door de cancelcultuur”, voegt Paul eraan toe. De cancelcultuur is het fenomeen dat mensen worden geboycot nadat zij in de publiciteit aan kritiek zijn blootgesteld. “In Nederland is het gelukkig iets minder erg dan in Amerika, maar ook hier gebeurt het. Ik merk dat ik zelf ook bewust let op eventuele fouten. Ik probeer mezelf altijd te vragen: “Ben ik de juiste persoon om dit verhaal te schrijven?” Voor mij ligt het grensgebied vaker bij het thema van het boek. Ik vind bijvoorbeeld niet dat ik kan schrijven over hoe het is om te transitioneren, maar wel over een transgender personage dat een draak moet verslaan. In het laatste geval schakel ik natuurlijk de hulp van transgender mensen in, zodat ik het personage zo goed en respectvol mogelijk kan schrijven.”

De toekomst van queer personages

De representatie van LGBTQ+ personages wordt steeds beter. Toch heeft het nog een lange weg te gaan. Het is belangrijk dat queer personages net zo normaal worden in boeken als hetero personages. Nu wordt er nog te voorzichtig mee omgegaan. “Ik zou het vet vinden als queer personages niet meer perfect en gladgestreken hoeven te zijn”, vertelt Paul. “Ze mogen slechte eigenschappen hebben. Nu lijken schrijvers dat nog niet echt te durven.” Zonneveld stemt hiermee in. “Queer culture is juist uit de comfortzone. Het mag wild en gek zijn. Zelfs een beetje camp wat mij betreft. Het hoeft niet allemaal super serieus te zijn. Ook met LGBTQ+ verhalen mag je lol hebben.”

Voor het eerst gepubliceerd in Bazarow Magazine

Hieronder staan enkele voorbeelden van boeken van EverAfterPrint. 

 

On the day Silas hears he failed another math test, he meets a boy with a thousand freckles.

There’s something strange about the boy. He keeps going on about smell, and he seems strangely attached to Silas. It doesn’t help that whenever he smiles his boy-next-door smile, Silas wants to stare.

But that’s not all. During the full moon, the boy warns him to stay inside. Turns out werewolves don’t just exist in D&D.

 

🏳️‍🌈 an lgbt+ supernatural story filled with mutual pining, gorgeous full-color illustrations, and lizards

Something lurks underneath the surface of the Hog Creek river…

Welcome to dusty and washed-out Hog Creek, where nothing ever happens. Until Grayson accidentally sees a horrifying creature disappear into the local river. He ignores the incident, but then people start to go missing…

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.