Nr. 21 – 19 november 2022
Alles over boeken
Koop je boeken bij je lokale boekhandel en steun zo de boekensector.






Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Nr. 21 – 19 november 2022
Alles over boeken
Koop je boeken bij je lokale boekhandel en steun zo de boekensector.
Het gaat goed met het lezen, zelfs gokkers weten dit nu
“Ons doel: jouw vertrouwen winnen,” staat er prominent op de website van Time2play. Dit bedrijf, gevestigd in Malta (!), is een online marketingbureau voor de gokwereld. Ze willen eerlijke informatie geven over gokken. Ze schrijven: “De wereld van het gokken kan een prachtige, vermakelijke wereld zijn – met de nadruk op kan. Vaak stellen gokkers hun vertrouwen in bronnen die de casino’s of bookmakers dienen en niet de spelers. Time2play neemt een ander standpunt in. We zijn hier niet voor je geld op korte termijn. We zijn hier om je vertrouwen te verdienen.”
Tja, eerlijke informatie over gokken, bestaat dat? In mijn wereldbeeld veroorzaakt gokken vooral ellende en verslaving, zeker bij mensen die het toch al moeilijk hebben. Die gokreclames van tegenwoordig zijn me dan ook een doorn in het oog. Maar mogelijk ben ik hopeloos ouderwets.
Hoe dan ook, wat heeft deze club nu met lezen en boeken te maken? Welnu, om lezers naar hun site te trekken voert Time2play allerlei onderzoeken uit, die kranten en websites gratis mogen overnemen mits de bronlink wordt vermeld. En nu heeft het Time2play-team ook een onderzoek onder 800 Nederlanders gedaan over het leesgedrag. De uitkomst is: het gaat goed met lezen, een kwart van de Nederlanders leest nog elke dag in een boek, vooral in bed (44%). De Telegraaf en ook uw vertrouwde Bazarow berichtten deze week al over het onderzoek.
Ik weet niet hoe betrouwbaar de onderzoeken van Time2play zijn, maar als zelfs de gokwereld het lezen van boeken interessant genoeg vindt, dan is dat toch een opsteker voor de hele boekenbranche. We tellen (weer) mee.
Ik wens iedereen veel leesplezier met dit magazine en al die mooie boeken op jullie stapel, al dan niet in bed gelezen.
(Lees ook over een recent – wellicht betrouwbaarder – onderzoek door EenVandaag over lezen)
Het volgende nummer van Bazarow Magazine verschijnt op 3 december.
Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.
Boeken winnen
Winacties!
De beste boeken
van de afgelopen weken
Louise Erdrich schrijft in Sleutelwoorden zoals anderen ademen: heel natuurlijk
Recensie door: Marnix Verplancke
In haar nieuwste roman Sleutelwoorden brengt Louise Erdrich een ode aan het boek, de kleine boekhandel en het engagement dat van die twee kan uitgaan.
Zeventien was Louise Erdrich toen ze in 1971 meedeed aan een essaywedstrijd gesponsord door de National Football League. ‘Waarom ik wil studeren’ was het opgelegde onderwerp en een studiebeurs van een paar duizend dollar de eerste prijs. Erdrich won die niet, maar wel een van de honderd troostprijzen, een exemplaar van The American Heritage Dictionary of the English Language, een woordenboek dus, dat ze vervolgens haar hele leven met zich mee zou zeulen en dat nu een thuishaven heeft gevonden in haar nieuwe roman Sleutelwoorden.
Gevangenisstraf
Het hoofdpersonage Tookie zit een gevangenisstraf van zestig jaar uit omdat ze zich heeft laten overhalen om een lijk van Wisconsin naar Minnesota te vervoeren zonder te weten dat er een serieuze hoeveelheid crack onder het t-shirt van de afgestorvene verstopt zat.
Uniek werk
Recensie door: Alek Dabrowski
Myrte Leffring is dichter. Zij publiceerde twee bundels, Om je schouders hang ik de nachten uit 2015 en De tere bloemen van het verstand uit 2016. De laatste jaren verscheen veel nieuw werk van haar in poëzietijdschriften en in bloemlezingen, maar velen keken uit naar een nieuwe bundel van haar hand. Uiteraard wist ik dat Myrte al enige tijd bezig was met een project waarin proza en poëzie samenkomen. Zij is hoofdredacteur bij Awater, het poëzietijdschrift waar ik de bureauredacteur van ben. Met WULK – Vallen & Opstaan heeft zij de belofte van iets nieuws ruim ingelost. Het tweeluik in proza en poëzie is een uniek boek geworden.
Hetzelfde verhaal, twee genres
Wulk bestaat uit twee boeken, waarin hetzelfde verhaal in twee genres wordt verteld: Vallen is proza, Opstaan is poëzie. De 67 hoofdstukken, plus een proloog, kun je achter elkaar in één genre lezen of, zoals ik heb gedaan, om de paar hoofdstukken schakelen tussen proza en poëzie. Het werk is uiterst goed doordacht. Naast de strakke indeling hanteert Leffring een aantal literaire trucs die van het lezen een wonderlijke ervaring maken.
Wat je niet zegt behoort aan jou, wat je wel zegt aan je vijanden
Recensie door: Ger Leppers
Kijk ons dansen is het tweede deel van Simani’s romantrilogie in wording Het land van de anderen. Daarin wil de schrijfster – volgens het inmiddels beproefde recept van de wederwaardigheden van drie generaties vrouwen – een beeld geven van haar familiehistorie, en van de manier waarop die verweven is met de geschiedenis van de voormalige Franse kolonie Marokko in de twintigste eeuw.
Archaïsche plattelandsmaatschappij
In het prachtige eerste deel, Mathilde, vertelde zij het verhaal van haar grootmoeder, een vrouw uit de Elzas die trouwde met een Marokkaanse man, hem volgde naar diens vaderland en hoe zij zich daar, in de archaïsche plattelandsmaatschappij, zo goed mogelijk staande hield en zelfs een kliniekje opzette die haar een zekere mate van onafhankelijkheid bood.
In dit tweede boek wordt de rode draad gevormd door de manier waarop Mathilde’s dochter, Aïcha, die medicijnen studeert in Straatsburg, afstand neemt van het grotendeels traditionele milieu waarin zij is opgevoed, en de pogingen van de jonge ambtenaar Mehdi om Aïcha tot de zijne te maken.
Bite me: Met intuïtief eten én zelfacceptatie naar een gezond leven
Femke Buwalda
Dit boek draait hoofdzakelijk rond het principe van intuïtief eten
Recensie door: Severine Lefebre
Laat het los. In Bite me toont Femke Buwalda dat de dieetcultuur onze relatie met eten en ons lichaam heeft verstoord. We leerden af naar onszelf te luisteren, en springen van het ene dieet naar het andere. Buwalda toont dat het ook anders kan, namelijk door intuïtief te eten en met behulp van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT). De vele oefeningen in het boek helpen mee om de stap te zetten naar een leven zonder dieet. Je gezondheid is meer dan alleen je gewicht.
Dr. Femke Buwalda is een gepromoveerde psycholoog en diëtiste. Ze volgde haar studie psychologie aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Door haar interesse in voeding en psychologie besloot ze diëtiste worden. Daar besefte ze dat afvallen op zich niet de oplossing was voor een gezond en gelukkig leven. Inmiddels heeft Buwalda een eigen praktijk waarin ze mensen helpt om zichzelf te accepteren. Met Bite me heeft ze een praktisch zelfhulpboek neergezet boordevol interessante uitleg en inspirerende oefeningen.
Koningin in haar tijd
Recensie door: Evert van der Veen
Koningin Juliana was vooral een ‘gewone’ koningin, iemand die het bijzondere van haar positie niet wilde accentueren maar graag zo dicht mogelijk bij het Nederlandse volk wilde staan. Daarom wilde zij graag dat mensen haar met ‘mevrouw’ en niet met ‘majesteit’ aanspraken. Op een foto van 23 juni 1973, toen zij 25 jaar koningin was, zit zij in het gras in het midden van jongeren die te kennen hadden gegeven dat ze graag een informeel gesprek met haar wilden.
Het boek De eeuw van Juliana behoort bij de gelijknamige tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die daar van 15 oktober tot 10 april 2023 te bezichtigen is.
Juliana werd 30 april 1909 geboren en overleed 13 januari 2004. In boek en tentoonstelling wordt haar leven en haar koningschap in de geschiedenis van de 20e eeuw geplaatst. Herman Pleij opent het boek met een historische terugblik.
Ook in een warm klimaat zorgt Emma Haughton voor kippenvel
Recensie door: Lisanne Ortsen
Als Zoey wakker wordt heeft ze geen flauw idee wat er de avond ervoor gebeurd is. Wat ze wel weet is dat ze zich niet meer in New York bevindt, maar in the middle of nowhere en dat het er snikheet is. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat een onbekende weldoener gezorgd heeft voor een opname in het meest bekende, luxueuze en mysterieuze toevluchtsoord.
Zoey beseft dat ze geen keuze heeft en maakt kennis met de andere bewoners. Naarmate de tijd verstrijkt, brokkelt langzaam haar muur af en durft ze zichzelf in de ogen te kijken. De tijd van steevaste ontkenning is voorbij en ze begint warempel te geloven dat deze retraite het beste is wat haar kon overkomen. Tot die ene moord.
Emma Haughton is een Engelse auteur en is freelancejournalist van beroep. Naast een prentenboek schreef ze ook drie young adult-boeken waar ze diverse prijzen mee won.
Wat zou jij doen voor tien miljoen euro?
Recensie door: Demi Stein
Er zijn vier spelers met tien opdrachten, waarmee tien miljoen euro gewonnen kan worden. Mara is een leerkracht en alleenstaande moeder. Julia weet net haar hoofd boven water te houden nadat haar man hun fortuin opgemaakt heeft. Dex probeert een beter leven voor zichzelf op te bouwen na het verlies van zijn moeder en Vincent wil ontsnappen aan de sleur van het leven.
Alle vier hebben ze wel een reden om mee te doen aan deze wedstrijd en daarom ontvangen ze een uitnodiging van de oktober koning. Maar hoe ver ga je voor het winnen van tien miljoen euro?
Gruwelijke raadsels en mysteries
Pamela Sharon is een Nederlandse jeugdschrijfster, bekend van De geur van groen en Wie ik gisteren was. Maar met Oktober koning neemt ze een uitstapje naar het thrillergenre. En dat is maar goed ook, want dit smaakt zeker naar meer.
Het verhaal is door de herhaaldelijke, onverwachtse gebeurtenissen geen moment saai
Recensie door: Kim Landwer Johan
Het begint met een geheim van Danielle van Helden las ik op de terugweg van mijn citytripje naar Parijs. Grappig dat de hoofdpersoon niets liever wil dan een beroemde kunstenaar worden en dan haar vak uitoefenen in Parijs. De cover van het boek is vrolijk en valt door zijn lichte kleurgebruik direct op.
Suus werkt al tien jaar bij haar beste vriend en buurman Stan in de kringloopwinkel. Maar eigenlijk doet Suus niets liever dan tekenen. Dit doet ze dan ook stiekem onder haar werktijd. Ze maakt karikaturen van alle klanten uit de winkel. Als Suus na een mislukte blinde date, onder iets teveel invloed van alcohol, een ongeluk veroorzaakt, wordt ze gearresteerd door een veel te knappe politieman en moet ze tot overmaat van ramp een nachtje in de cel doorbrengen.
Jager weet op een leuke manier het thema vooroordelen te verwerken in het verhaal
Recensie door: Joke Zwier
De romantische cover van Er hangt vuurwerk in de lucht van Sophia Jager geeft alles weer waar het verhaal over gaat. Het is een ultrakort verhaal van 31 bladzijden en is opgedeeld in drie delen en wordt ook wel een novelle genoemd.
De titel is leuk gevonden, want deze spreekt meteen tot de verbeelding van de lezer en kan tweeledig opgevat worden. Anna is huisarts in een klein plaatsje waar iedereen alles van elkaar weet. Roddels gaan als een lopend vuurtje en als vrijgezel ben je niet veilig met meerdere koppelaars in de omgeving. Ja, en als het dan het jaarlijkse feestweekend is moet iedereen aantreden. Zo ook de net in het dorp wonende Pieter die een garage voor oldtimers runt en zich als vrijgezel de vrouwen van het lijf moet houden.
Dit filmscenario in boekvorm bevat het volledige script van Fantastic Beasts en biedt een kijkje achter de schermen
Recensie door: Joke Zwier
Iedereen heeft weleens van J.K. Rowling en haar Harry Potter serie gehoord, misschien wel de boeken gelezen of films ervan gezien. Maar Rowling maakte ook haar debuut als filmscriptschrijver in 2016 met Fantastic Beasts. Deze filmreeks, gebaseerd op het boek Fantastic Beasts and Where to Find Them, is een prequel van de Harry Potter filmreeks. Deze magische wereld van fabeldieren speelt zich vijftig jaar vóór Harry Potter af. Steve Kloves schreef de scenario’s voor de Harry Potter films en was als producent betrokken bij de eerste twee filmscenario’s.
Over vluchten en een onderdak vinden
Recensie door: Jolanda Rovers
Dit tweede boek van Françoise Beck (Antwerpen, 1984) gaat over een krokodil die loopt in het bos. En dat is een beetje gek. Waarom is hij niet gewoon in het water? Een mooi uitgangspunt om een actualiteit vorm te geven en bespreekbaar te maken. De teksten op rijm van Herman van de Wijdeven vormen een mooi samenspel met de lief ogende, rustige tekeningen van Beck.
Tja, hoe komt een krokodil in een bos terecht? Nou ja, hij zwom gewoon voorbij, was moe en aan een vaste plek toe. De krokodil heet trouwens Maurice en is heus een gezellig beest. Andere dieren uit het bos fladderen om het heen en maken plezier met hem. Maar dan steekt er een storm op en alle dieren rennen of vliegen naar hun huisjes, nestjes en holletjes.
Vooruitkijken en terugkijken in kleur
Recensie door: Rita Pontororing
In jubelstemming een recensie schrijven is misschien een tikkeltje overdreven. Neemt niet weg dat je waarschijnlijk ook in die stemming terecht komt bij het openslaan van Kleuren kleuren overal kleuren. De stevige omslag met een weliswaar kleurrijke afbeelding, is daarentegen wat minder. Waarom? Druk en de cover laat het verhaal niet echt zien. Het meisje op de cover, zittend in een luchtballon suggereert dat ze rondvliegt en allemaal kleuren om zich heen ziet? Het meisje zien we wel terug in het verhaal, wat weer leuk is om dat te ontdekken.
Het boek verhaalt in elk geval over kleuren om ons heen wat de titel al verraadt. Het opent met een illustratie van een kleurenpalet waarbij Julia Donaldson begint te vertellen dat ze vandaag voor blauw kiest.
Meer boekennieuws?
Bazarow stuurt wekelijks nieuwsbrieven met recensies, per categorie! Ook agenda en nieuwsberichten vind je in de nieuwsbrieven. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken in de domeinen die jou boeien.
Editie gemist? Lees hier de afgelopen nummers van
Bazarow Magazine
Bazarow Magazine 20
5 november 2022
Bazarow Magazine 19
15 oktober 2022
Bazarow Magazine 18
1 oktober 2022
Meer oude edities lezen?
Altijd ontvangen?
Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.
Colofon Bazarow Magazine
Hoofdredacteur / uitgever:
Roeland Dobbelaer
info@deleesclubvanalles.nl
Ontwerp / vormgeving:
Pascal van Soest
Productiecoördinatie:
Yolinde Meijers
Marketing / Sales:
info@bazarow.com
Redactie:
• Juno de Bruin (Geschiedenis) juno@deleesclubvanalles.nl
• Willemijn Gigase (Science Fiction & Fantasy)
willemijn@deleesclubvanalles.nl
• Piet Halma (Filosofie & Religie)
piet@deleesclubvanalles.nl
• Sanne de Jong (Young Adult)
sanne@deleesclubvanalles.nl
• Jan Koster
jan@deleesclubvanalles.nl
• Jeanette van de Lindt (Kookboeken)
www.kookboekennieuws.nl
• Marjon Nooij (Literatuur: Nederlandstalige en vertaald)
marjon@deleesclubvanalles.nl
• Rita Pontoring (Kinderboeken)
rita@deleesclubvanalles.nl
• Roeland Dobbelaer (Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Gezondheid & Psychologie, Kunst & Cultuur)
roeland@deleesclubvanalles.nl
• Henk Vlaming (Thrillers)
henk@deleesclubvanalles.nl
• Nico Voskamp
• Liliane Waanders
• Nancy
Website:
Bazarow.com
Adres:
Huis ter Heideweg 13
3705 MA Zeist
Abonnementenservice:
Een abonnement op Bazarow Magazine is gratis. Je kunt je hier aanmelden.
Redactionele ervaring?
Belangstelling om redacteur van Bazarow te worden? Er zijn vacatures voor Kunst & Cultuur, Natuurwetenschappen & Techniek, Gezondheid & Psychologie. Stuur een mail naar roeland@deleesclubvanalles.nl.