Bazarow Magazine 4 - 2020
Loading...

Nr. 4 – 25 januari 2020

Voor boeken én schrijvers

Koop je boeken bij Bazarow en steun zo de boekensector

Beste boekenliefhebber,

Spleen
‘Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemelijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.’
– Michel van der Plas

Dit kleine gedichtje, dat mijn vader wel eens opzei toen ik kind was, is het eerste gedicht dat ik onthouden heb. Met slechts vier regeltjes en 21 woorden wordt een glashelder beeld geschetst. Een situatie waarin ik mij, zeker als kind, goed in kon vinden. Verveling. Uit het raam staren. En de even briljante als simpele oplossing: twee hondjes zijn die samen spelen.
Dat is het mooie van poëzie: het roept gevoelens op, geeft nieuwe ideeën en inzichten, is oneindig divers, verrast en verwondert.

Op 30 januari begint de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. De Poëzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor poëzie creëren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen. Het gaat een week worden vol speciale activiteiten en acties die allemaal draaien om poëzie. Kijk vooral ook op de site van het CPNB.

In dit nummer van Bazarow Magazine geven we extra aandacht aan poëzie. Maar hebben we ook weer twee voorpublicaties van ‘gewone’ boeken, een interview, het feuilleton van onze eigen Elize, nieuwsartikelen en natuurlijk lezersacties. Deze week kun je niet alleen boeken winnen, maar ook een editie van Schrijven Magazine.

Veel leesplezier

Sanne Wortman, eindredacteur Bazarow Magazine

Interviews, voorpublicaties en feuilletons

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken én ons feuilleton.

Lucia van den Brink

Voorpublicatie

Niemand zoals hij

Jo Boaler

Voorpublicatie

Het grenzeloze brein

Schrijven Magazine

Interview

Oek de Jong

Guusje Slagter

Feuilleton 

Elize Week 9

Boeken winnen

Lezersacties!

3x Niemand zoals hij

Lucia van den Brink

3x Het grenzeloze brein

Jo Boaler

10x Schrijven Magazine

De beste boeken

van afgelopen week

Penelope

Judith Vanistendael

Nieuwe aangrijpende graphic novel van Judith Vanistendael

Recensie door: Suzanne de Leeuw

“Mijn naam is Penelope. Ik weef niet. Ik wacht niet. Ik heb geen zoon.” Met deze zinnen opent Judith Vanistendael haar nieuwe graphic novel Penelope. Het verhaal dat volgt is inderdaad niet het verhaal van de Penelope die we kennen uit de Odyssee.  

Tranen van Job

Karel Demoet

Mysterieuze moorden en een verdwenen kernfysicus

Recensie door: Anneke van de Vrede

Karel Demoet werkt in zijn debuut twee verhaallijnen uit: de moord op schijnbaar willekeurige vrouwen in Utrecht, en (vermeende?) internationale bedrijfsspionage in de wereld van de uraniumverrijking. 

Taartbijbel

Hans Spitsbaard

Nu al een klassieker

Recensie door: Jeanette van de Lindt

Alle kookbijbels zijn gemaakt door mensen die expert zijn op hun vakgebied en de Taartbijbel kon haast niet anders dan gemaakt worden door Hans Spitsbaard, de winnaar van het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt. Zijn passie en zijn kennis en kunde als het gaat om taarten bakken deelt hij met ons in zo’n 100 recepten. En ja, er zijn ook hartige taarten. 

List en leed

Arie Storm

Schimmen en spiegelbeelden

Recensie door: Marnix Verplancke

In Arie Storms nieuwe roman ruilen een schrijver en zijn personage van plaats, wat denkstof oplevert over de band tussen kunst en werkelijkheid. Het nieuwe boek van August Voois is een verdoken autobiografisch verhaal over een persoonlijke crisis veroorzaakt door het vermoeden dat zijn vrouw hem ‘uit haar leven wil verwijderen’. In een tweede verhaallijn van zijn nieuwe roman List en leed, voert Arie Storm niemand minder dan de schrijver Arie Storm op.

Bowie's boekenkast

John O'Connell

Een literaire, muzikale en culturele trip

Recensie door: Tea van Lierop

De eerste associatie met David Bowie is Space Oddity. In 1969 waren er natuurlijk meerdere muzikale hoogtepunten, maar deze was erg vernieuwend vonden ‘wij tieners’. Om dan ruim 50 jaar later een boek in handen te krijgen met de verhalen achter veel van Bowie’s werk is een waar feestje. Eigenlijk dekt de titel de lading niet helemaal, het is veel meer dan een boekenkast.

Het licht van de nacht

Emannuele Altissimo

Twee broers en hun rouw

Recensie door: Bettina Grissen

Mensen reageren allemaal anders op verdriet en verlies, en waar de één een weg vindt om hier mee om te gaan, kan een ander het niet verdragen.

De broers Diego en Olmo hebben een groot verlies geleden, hun ouders zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Ze wonen nu bij hun opa Aime, die goed voor hen zorgt, maar ook zijn goede zorgen kunnen niet voorkomen dat Diego langzamerhand van de rails gaat.

Winterhart

Lulu Taylor

Engelse thriller ontpopt zich als meeslepende roman

Recensie door: Rachel van der Lee

Winterhart is een thriller, zo staat met dikke letters op de voorkant. Het boek leest echter als een roman en doet de naam thriller geen eer aan. Het is meer een familiedrama over hoe twee vrouwen in het leven staan en hoe zij de familie om zich heen ervaren. Het vertelt twee verhalen in twee verschillende tijden. Eentje in het heden en eentje in de koude winter van 1947. De verhalen draaien om elkaar heen en wisselen per hoofdstuk. Ze spelen zich af op diverse plaatsen in Engeland. 

Spiritueel moederschap

Kitty Bouwman

Monnica verdient spirituele herwaardering

Recensie door: Marijke Laurense

Kitty Bouwman (1957) is een duizendpoot. Naast geestelijk verzorgster en begeleidster is ze ook docente ‘spiritualiteit en mystiek’ aan Bovendonk. Een opleidingsinstituut voor rooms-katholieke priesters en diaken. En ze is hoofdredacteur van Herademing, een oecumenisch tijdschrift voor ‘mystiek en spiritualiteit’. In 2015 promoveerde ze op de mystagogische functie van het moederschap van God en het geestelijke moederschap bij een van de meest bekende figuren uit de vroeg-christelijke kerk : Aurelius Augustinus (354-430 na Chr.). Het nu verschenen boek is de publieksbewerking daar van.

Meer boekennieuws?

De Leesclub van Alles stuurt wekelijks nieuwsbrieven met recensies, per categorie! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken in de domeinen die jou boeien.

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow.

Favorieten van de redactie: Creatief met dichten

Poëzie kan ingewikkeld en hoogdravend zijn, keurig gebundeld in een boekje met harde cover. Maar poëzie kan zoveel meer dan dat. Het hoeft niet altijd onbegrijpelijk en moeilijk te zijn, het hoeft ook niet altijd op papier te staan. 

Poëzieweek

Op 30 januari begint de Poëzieweek. De Poëzieweek wil een zo groot mogelijk bereik voor poëzie creëren en bundelt tal van activiteiten van organisatoren in Nederland en Vlaanderen. Het gaat een week worden vol speciale activiteiten en acties die allemaal draaien om poëzie. 

Het Utrechts Doorgeefboek zwerft door de stad

Heb jij hem al gezien? In Utrecht zwerft een knalgroene tas rond met daarin een gedeeltelijk leeg boek waarin Utrechters hun verhaal over de stad kunnen opschrijven. Barbara Spronck is de initiatiefneemster van dit Doorgeefboek en hoopt zo’n vijftig verhalen te verzamelen met het boek. 

Mischa Andriessen wint twaalfde Awater Poëzieprijs

De dichtbundel Winterlaken van Mischa Andriessen heeft de Awater Poëzieprijs 2019 gewonnen. 27 Nederlandse en Vlaamse beroepslezers (poëziecritici, -docenten en -bloemlezers) kozen uit het poëzieaanbod van het afgelopen jaar de bundel die zij het meest waarderen.

Poëzie voor kinderen

In de Poëzieweek 2020 krijgt poëzie ook aandacht op school. Er zijn zelfs lessen ontwikkeld voor basisscholen en voortgezet onderwijs door Iedereen Leest en Stichting Lezen. Gewend als wij zijn bij Bazarow, willen wij onze eigen tiplijst delen met vier mooie bundels.  

Booktube van de week: Paperback dreams

Kat van Paperbackdreams heeft niet alleen een heel leuke open uitstraling, ook geeft ze diepgravende reviews over boeken waarbij ze haarfijn uitlegt waarom ze een boek helemaal geweldig vond – of juist compleet verschrikkelijk. Naast reviews heeft ze ook leuke andersoortige filmpjes.

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.

Colofon Bazarow Magazine

Hoofdredacteur / uitgever:
Roeland Dobbelaer
info@deleesclubvanalles.nl
Ontwerp / vormgeving:
Pascal van Soest
Productiecoördinatie: 
Yolinde Meijers 
Marketing / Sales:
info@bazarow.com

Redactie:
De redactie van Bazarow Magazine wordt gevormd door de redactie van
De Leesclub van Alles:

• Henk Vlaming (Thrillers)
henk@deleesclubvanalles.nl
• Richtje Scholtmeijer 
richtje@deleesclubvanalles.nl
• Jan Koster (Literatuur vertaald)
jan@deleesclubvanalles.nl
• Jeanette van de Lindt (Kookboeken)
www.kookboekennieuws.nl
• Marjon Nooij (Kunst & Cultuur en Nederlandstalige Literatuur)
marjon@deleesclubvanalles.nl
• Nico Voskamp

• Piet Halma (Filosofie & Religie)
piet@deleesclubvanalles.nl
• Daniël Klok
daniel@deleesclubvanalles.nl
• Rita Pontoring (Kinderboeken)
rita@deleesclubvanalles.nl
• Roeland Dobbelaer (Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Geschiedenis)
roeland@deleesclubvanalles.nl
• Sanne Wortman (Young Adult, Science Fiction & Fantasy)
sanne@deleesclubvanalles.nl
• Willemijn Gigase (Science Fiction & Fantasy)
willemijn@deleesclubvanalles.nl

Website:
Bazarow.com

Adres:
Parallelweg West 15B
4104 AX Culemborg

Abonnementenservice: 
Een abonnement is gratis. Je kunt je hier aanmelden.