Agenda (copy) (copy)

Agenda

Bekijk hier de leukste boekenbijeenkomsten voor komende weken.

1-31

1 t/m 31 oktober: Maand van de geschiedenis

Oktober is de maand van de geschiedenis. Elk jaar zet de Maand van de Geschiedenis een thema centraal. Dit jaar is dat Aan het werk. 

2

2 oktober: De 38e Nacht van de Poëzie

De Nacht is terug! Vorig jaar moesten we helaas overslaan vanwege de onoverzichtelijke corona-ontwikkelingen, maar dit jaar zal alsnog de 38ste editie van de illustere Nacht plaatsvinden. Voorlopig nog steeds in een aangepaste vorm, want groen licht om op 2 oktober alweer in een volle zaal te zitten is er op dit moment nog niet. Tijdens deze 'limited edition' in de Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin als vanouds optredens van de beste dichters van dit moment, afgewisseld met muzikale entr'actes. Het motto van dit jaar is geleverd door Vrouwkje Tuinman: 's Nachts slaap ik zelden waar mijn bed staat. In die regel klinkt zowel een zoete herinnering aan een onbezorgd verleden door, als een hoopvolle wens voor een toekomst zonder afstand, mondkapjes en avondklok; de afsluiting van een periode waarin we veel te vaak waren overgeleverd aan ons eigen bed.

2-9

2 t/m 9 oktober: Week van het Nederlands

Nederlands als taal wordt deze week belicht en op stelten gezet.

6-17

6 t/m 17 oktober: Kinderboekenweek

In 2021 duurt de Kinderboekenweek van 6 t/m 17 oktober. Bette Westera schrijft het kinderboekenweekgeschenk dit jaar. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 is gemaakt door illustrator Mark Janssen. Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is: Worden wat je wil. Kinderboeken rondom beroepen staan dus centraal!

6

6 oktober: Het denken van al-Ghazali

Al-Ghazali (1058-1111) wordt de belangrijkste moslim na Mohammed genoemd. Zijn boeken over filosofie, theologie en mystiek worden nog altijd veel gelezen in de islamitische wereld. Verlost van onzin (Boom Uitgevers) geldt als zijn belangrijkste en meest persoonlijke werk. Naar aanleiding van een nieuwe vertaling spreken experts over al-Ghazali’s historische en hedendaagse betekenis, voor het islamitische denken en de filosofie in het algemeen.

-Gratis

-20:00 uur

8

8 oktober: De elfde Jacob van Lennep-lezing

De Jacob van Lennep-lezing keert jaarlijks terug in de eerste week van oktober en beoogt de Nederlandse literatuur en cultuur van de negentiende eeuw onder de publieke aandacht te brengen. Dit jaar onderzoekt Jenny Reynaerts de negatieve stereotypering van de negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst.

-Gratis

-20:00 uur

10

10 oktober: Marcel Möring in gesprek

Marcel Möring gaat deze middag in gesprek over haar nieuwe roman Het wonder van Rotterdam - Beelden en herinneringen, met Bart Chabot over zijn roman Hartritme en met Rozalie Hirs over haar nieuwe dichtbundel Oneindige zin.

-Gratis

-15:00 uur

14

14 oktober: Verhouding. Over taal en perspectieven voor een nieuw tijdperk

Hoe verhouden wij ons tot de wereld om ons heen? Die veelomvattende vraag is door de coronapandemie onontkoombaar geworden; het virus en zijn maatschappelijke impact hebben onze relaties tot onszelf, elkaar, niet-menselijke dieren en de aarde onder een vergrootglas gelegd. Wij grijpen de jaaropening van SPUI25 aan om op intellectuele zwerftocht te gaan. Aan de hand van verkenners Arita Baaijens en Marjolijn van Heemstra exploreren we verhoudingen van de toekomst.

-Gratis

-20:00 uur

15

15 oktober: Boekpresentatie Uri Rosenthal

Deze middag presenteert Uri Rosenthal zijn nieuwe boek Als dat zou kunnen. Het eerste exemplaar zal de auteur overhandigen aan Mark Harbers, eerder wethouder in Rotterdam en staatssecretaris in het kabinet Rutte III, thans Tweede Kamerlid voor de VVD.

-Gratis

-16:00 uur

18

18 oktober: DVLAlive

Op maandag 18 oktober is theatermaker en schrijver Peter W.J. Brouwer te gast bij DVLAlive. We praten dan over zijn roman Het oog van de kraanvogel en over de complexe relatie tussen schoonheid en betekenis in kunst. 

-Gratis

-20:00 uur

20

20 oktober: Bekendmaking NS Publieksprijs

De nominaties voor de NS Publieksprijs worden bekendgemaakt.

20-17

20 oktober - 17 november: Stemperiod NS Publieksprijs

Gedurende deze periode kan gestemd worden voor de NS Publieksprijs.

24

24 oktober: Uitzending Vroege Vogels

Tijdens deze uitzending wordt de winnaar van de Jan Wolkers Prijs voor 2021 bekendgemaakt.

-Gratis

-07:00 uur

25

25 oktober: Frenk van Harreveld over Jean-Paul Sartre

Gedragswetenschapper Frenk van Harreveld presenteert het gedachtegoed van Sartre en legt parallellen met de sociale wetenschap van nu.

-Gratis

-17:00 uur

27

27 oktober: De mensen en hun verhalen

Naar aanleiding van haar boek Oral History: De mensen en hun verhalen gaat Leydesdorff met verschillende experts in gesprek over een vakgebied dat in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een internationaal erkende vorm van geschiedschrijving.

-Gratis

-20:00 uur

Agenda Kinderboekenweek

Bekijk hier de leukste boekenbijeenkomsten voor de Kinderboekenweek.

29 september t/m 9 oktober: Worden wat je wil speurtocht Noord-Brabant

Dromen over later en wat je dan wilt worden, is van alle tijden. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kunnen de leerlingen van de onderbouw genieten van de voorstelling Later word ik Ridder.

1-31

1 t/m 31 oktober: Maak je eigen boek kinderboekenmuseum

Heel de maand oktober is in het Kinderboekenmusem een installatie over de Gouden Griffel te bezichtigen. Ook kunnen kinderen hun eigen boeken schrijven met behulp van verleden winnaars.

5 oktober: Bekendmaking winnaar Gouden Griffel en Pensel

De winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel voor 2021 worden bekendgemaakt.

6 t/m 17 oktober: Worden wat je wil speurtocht Noord-Brabant

Doe ook mee met deze uitdagende, leerzame en grappige speurtocht in de bibliotheek. En ga op zoek naar leuke weetjes en feitjes over 10 bijzondere beroepen van vroeger en nu. Deze speurtocht is speciaal uitgezet voor de Kinderboekenweek.

6 oktober: Voorstelling Dromer

Er zijn denkers, doeners en … dromers. Ze worden muzikant of uitvinder en geven de wereld kleur. Dromer is een vrolijke, poëtische muziektheatervoorstelling gebaseerd op het prentenboek dat Mark Janssen speciaal voor deze Kinderboekenweek schreef. 

6-12 euro

-15:30 uur

6 oktober: Theatershow Toos en Koos Bergen op Zoom

Koos en Toos brengen in deze theatershow speciaal voor de Kinderboekenweek met het thema ‘Worden wat je wil’ talenten, dromen, wensen en boeken tot leven.

6 oktober: Worden wat je wil met Tosca Menten

Kom langs bij Theater Ludens en de Bibliotheek aan de Vliet tijdens het Kinderboekenweekfeest en vier het feest met Tosca Menten!

 

Je koopt 1 kaartje en mag meedoen met 2 activiteiten: bekijk een voorstelling van Tosca Menten in Theater Ludens en doe mee met het beroepencircuit in de Bibliotheek.

-7,50 euro

-14:00 uur

7 oktober: 

Harmen van Straaten Spuit Elf signeren en op de foto!

Harmen van Straaten is grappig en ondeugend! Hij is een bekend schrijver en illustrator van kinderboeken. Tijdens de Kinderboekenweek komt hij naar Broese om zijn boek Spuit Elf wordt brandweerolifant te signeren. En je mag ook op de foto met Harmen, misschien wel met een mooie rode brandweerhelm op! 

-Gratis

-16:00 uur

9 oktober: Mark Janssen op bezoek

Mark Janssen komt op bezoek om te vertellen over zijn boek Dromer. Ook signeert het het.

-Gratis

-15:00

9 oktober: Interview met kinderboekenauteur Bette Westera

Dit jaar is het Kinderboekenweekgeschenk Tiril en de toverdrank geschreven door Bette Westera. Speciaal voor jullie komt ze naar Broese en zal tijdens een interview vertellen over haar boek en aansluitend signeren. Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je gratis bij aankoop van minimaal €12,50 aan kinderboeken. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders.

-Gratis

-16:00

9 oktober: Theatershow Toos en Koos Roosendaal

Koos en Toos brengen in deze theatershow speciaal voor de Kinderboekenweek met het thema ‘Worden wat je wil’ talenten, dromen, wensen en boeken tot leven.

9 oktober: Muzikale middag met Annet Schaap & Fredrieke de Winte

Het schrijversdebuut van Annet Schaap werd in 2018 meteen bekroond met een Gouden Griffel voor het prachtige Lampje. In september verschijnt na lang wachten het nieuwste boek van Annet Schaap, De meisjes.

-Gratis

-15:00 uur

10 oktober: Workshop Kelly van Kampen

Kelly komt op zondag 10 oktober langs in onze winkel en geeft een workshop over handlezen en vertelt over allerlei andere spirituele ontdekkingen. Neem natuurlijk ook je boeken mee om ze te laten voorzien van een handtekening!

-Gratis

-13:00 uur

13 oktober: Theatershow Toos en Koos Hoogerheide

Koos en Toos brengen in deze theatershow speciaal voor de Kinderboekenweek met het thema ‘Worden wat je wil’ talenten, dromen, wensen en boeken tot leven.

13 oktober: Beroepencircuit in Leidschendam

Doe mee met het Beroepencircuit. Tijdens het beroepencircuit vraag je iemand met een interessant beroep het hemd van het lijf.  Ooit een slangenverzorger ontmoet, of een burgemeester gesproken of gespard met een bokser? Ontdek allerlei bijzondere beroepen en stel jouw vragen.

-1 euro

-15:00 uur

16 oktober: Mark Janssen leest voor uit Dromer

Schrijver en illustrator van het prentenboek Dromer, dat hij speciaal voor de Kinderboekenweek schreef, is te gast! Hij leest voor, gaat tekenen en natuurlijk mag jij met hem meedoen.

-5-10 euro

-11:00 uur

16 oktober: Voorlezen uit Wil je met mij ruilen?

Nienke van Dijken en Jasper Hofman maakten het prentenboek Wil je met mij ruilen? Zaterdag 16 oktober komen ze samen langs in onze winkel en lezen ze voor uit dit leuke prentenboek. Kom je ook? Nienke en Jasper lezen voor tussen 11.00 en 12.00 uur. 

-Gratis

-11:00 uur

16 oktober: Sanne Rooseboom komt op bezoek

De naam Sanne Rooseboom is inmiddels niet meer weg te denken uit de jeugdliteratuur. Van haar succesvolle reeks over Het Ministerie van Oplossingen (9+) zijn inmiddels 4 boeken verschenen.

-Gratis

-15:00 uur

18-22 oktober: De Verhalendame in het kinderboekenmuseum

De Verhalendame zal mooie verhalen vertellen voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar én voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar. 

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.