Voorpagina (copy)

Nr. 18 – 2 oktober 2021

Voor lezers én schrijvers

Koop je boeken bij Bazarow en steun zo de boekensector

Worden wat je wil

Wat wilde ik later worden, toen ik nog kind was? Ik was destijds diepgelovig en nogal weg van Jezus. Priester leek me wel wat. Op het moment dat ik doorkreeg dat je dan nooit mocht zoenen, zag ik toch van dat plan af. Ergens vanaf mijn achtste begon ik verhalen te schrijven over indianen en verre reizen. Ik zag mezelf al als een groot romanschrijver. Op de middelbare school probeerde ik een heuse roman. Maar dat was niets, althans dat zei mijn leraar Nederlands. Ik dacht toen: Ik doe een stapje terug en wordt journalist.  Vanaf de lagere school plakte ik al zelfgemaakte krantjes in elkaar. Ook een roeping. Journalist worden lukte wonderwel snel, met als omweg een studie wijsbegeerte. Vanaf de schoolkrant ben ik altijd betrokken geweest met artikelen, tijdschriften, redactieformules, restylingen.  Al 42 jaar lang. Terugkijkend kan ik tevreden zijn, zo ongeveer geworden wat ik wilde worden. Weliswaar ook allerlei minder leuke dingen meegemaakt die je als kind van te voren niet kunt weten. Toch was het de moeite waard. 

‘Worden wat je wil’ is het thema van de Kinderboekenweek, die komende woensdag start. Ik vind het een prachtig thema. Laat kinderen dromen, koester hun verlangens, zoek mogelijkheden voor ze, laat ze worden wat ze willen. Én wees niet te hard voor ze, zoals die docent Nederlands van me, als ze de eerste schreden op het door hun uitgedokterde pad proberen te zetten. 

Dit nummer van Bazarow Magazine natuurlijk veel aandacht voor de Kinderboekenweek. Laten we afspreken dat iedereen voor een aantal kinderen om je heen de komende dagen een boek koopt over worden wat je wil. De wereld wordt er mooier van.

Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Boeken winnen

Winacties!

3x Waarom we van honden houden

Melanie Joy

3x Witte Oren

Louis van Dievel

De beste boeken

van afgelopen week

Nu ga ik er eens op uit

Jac. P. Thijsse

Ga er eens op uit

Recensie door: Elisabeth Francet

Jac. P. Thijsse, die de basis legde voor de natuurbescherming in Nederland, kan je bijna een natuurfenomeen noemen. Hij leefde tot halfweg de vorige eeuw en is – naar ik begrijp – een beroemdheid in zijn thuisland. In België is hij beduidend minder bekend. Ten onrechte, want de man heeft ontzettend veel betekend voor het natuurbehoud en het in kaart brengen van fauna en flora in Nederland.

Van Thijsse zijn zes dagboeken bewaard gebleven, verrijkt met schetsen en tekeningen van zijn hand. Uit die documenten putte samensteller Marga Coesèl voor Nu ga ik er eens op uit, recent verschenen bij uitgeverij Van Oorschot. Het is een prachtig geïllustreerde en verzorgde uitgave, die grotendeels bestaat uit Thijsses wandeldagboeken uit de periode 1884-1898.

De dood in Taormina

Arnon Grunberg

Vroudvrouw van het verlangen

Recensie door: Marnix Verplancke

Zelda, die merkt hoe verleidelijk haar leegte is voor de mannen om haar heen, speelt de hoofdrol in Grunbergs nieuwste roman De dood in Taormina. Als tiener werd ze lid van een jeugdbende die het gemunt had op rijkaards die graag een scheve schaats reden. Zelda was de lokeend, die de mannen verleidde en hen meenam naar een plek waar de andere bendeleden hen konden overvallen. Ze dienden uiterst zelden een klacht in, omdat ze niet in het openbaar met hoerenloperij in verband gebracht wilden worden natuurlijk, maar misschien ook wel omdat Zelda iets in hen had wakker gemaakt. Zij was immers niet zomaar een lokeend, zij was ook een vroedvrouw van het verlangen, die de passie de wereld op hielp.

Matrix

Lauren Groff

Vertalers: Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap

Fenomenale historische roman

Recensie door: Marnix Verplancke

Wanneer de zeventienjarige Marie in 1158 van koningin Eleonora te horen krijgt dat ze naar Engeland gestuurd zal worden om daar priorin van een klooster te worden, probeert ze het onheil nog af te wenden. Ik heb geen roeping, brengt ze in, maar er is geen lievemoederen aan. Ze zal het Kanaal kruisen en de financiën van het klooster in handen nemen, want dat kan ze. Toen ze op haar twaalfde haar moeder verloor nam ze immers de leiding van haar landgoed over en twee jaar later was dit er misschien nog wel beter aan toe dan voorheen.

Wilde gok

Johnny Bollé

Een onvervalste pageturner met een verrassend slot

Recensie door: Guido Goedgezelschap

Weduwe Céleste woont samen met haar dochters Manon en Beau in een riante villa aan de Middellandse Zee. Céleste leeft in een roes: schatrijk en het gevoel dat dit nooit zal veranderen. Maar wat eens een bodemloze schatkist leek te zijn wordt toch een enorme schuldenberg. Mondaine gokpaleizen zijn haar tweede thuis en zij wordt een gemakkelijke prooi voor mensen die het niet zo nauw nemen met de wet: het drugsmilieu. 

Wilde gok draait om geld. Het mondaine wereldje aan de Middellandse Zee leent zich daar uitstekend voor. Johnny Bollé behandelt het meedogenloze drugsmilieu, uitbuiting van artiesten in de showbizz, intriges en natuurlijk gruwelijke moorden.

Boos Bloed

Els Leushuis

Ontdekkingstocht naar de oorsprong van verlies en verwaarlozing

Recensie door: Henk Vlaming

Je bent schathemeltje rijk, alles wat je hartje begeert is binnen handbereik, inclusief een minnaar of minnares. Iedereen droomt er wel eens van, maar wat kies je als het gaat tussen geld of levensgeluk? Voor Marie-Claire is de keuze niet zo moeilijk, want haar steenrijke echtgenoot geeft haar weliswaar geld, maar nog veel meer ellende. Dat is reden genoeg om hem uit de weg te ruimen, bij voorkeur door een handlanger, terwijl zij op de golfclub flaneert met vriendinnen. De aanslag is echter een zeperd, de verkeerde legt het loodje, de nare echtgenoot is springlevend. En laaiend, want hij begrijpt al snel hoe de vork in de steel zit. Nu is het Marie-Claire die vreest voor haar leven.

Een aardig gegeven waarmee Boos bloed aftrapt, een thriller die zich afspeelt in het Wassenaarse milieu van miljonairs, waar alles draait om protsen met huizen, auto’s, mode en kunst. Onzichtbaar is Marie-Claires bijster slechte huwelijk dat uitmondt in de wel degelijk zichtbare moord en doodslag.

Brieven aan 't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Toevluchtsoord toen en nu

Recensie door: Evert van der Veen

‘ ’t Hooge Nest’ is de naam van een huis in de bossen bij Naarden dat Roxane van Iperen in 2012 koopt. Tijdens de renovatie ontdekken de nieuwe bewoners schuilplaatsen met papieren en andere herinneringen aan mensen. Roxane vermoedt dat er in de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborgen hebben gezeten.

Wanneer ze zich in archieven en door gesprekken met mensen in de geschiedenis van het huis verdiept, ontdekt Roxane dat het huis tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderduikadres voor Joden was. Twee Joodse zussen uit Amsterdam, Janny en Lien Brilleslijper, waren de sturende krachten achter deze onderduiklocatie. Zij huurden de woning van twee vrouwen uit Amsterdam die het in bezit hadden als zomerhuis. Het adres werd vanaf februari 1943 gebruikt voor onderduikers en soms bevonden zich wel 25 personen in het huis. Door verraad werden de meeste onderduikers in de zomer van 1944 gearresteerd, inclusief de zussen Brilleslijper. Via Westerbork kwamen de zussen in Auschwitz en later in Bergen-Belsen terecht maar zij overleefden de oorlog.

Buiten zinnen

Benno Barnard, Eddy Verloes

‘Vervreemding in woord, beeld en toon’

Recensie door: Dietske Geerlings

De bundel Buiten zinnen vormt een bijzondere samenhang tussen foto’s, poëzie en muziek. Het begon met de fotograaf Eddy Verloes, die op een stormachtige dag op een Belgisch strand enkele uitgelaten chassidische Joodse jongens zag. De foto’s die hij van hen maakte, stuk voor stuk haast mystieke eilanden van schoonheid, vormden vervolgens de inspiratie voor de poëzie van Benno Barnard, Buiten zinnen, die tenslotte door Bart Bekker en Jan Vanwinckel in het muzikale project The river curls around the town op muziek is gezet. Het is wonderlijk hoe sterk het werk van deze kunstenaars op elkaar afgestemd is.

Zonder titel

Erna Sassen, Martijn van der Linden

Over een geitje en een wolf

Recensie door: Jaap Friso

Als je beste vriendin niet meer op appjes reageert en zelfs de berichten niet leest. Zivan drijft Joshua tot wanhoop. De twee kennen elkaar vanaf de kleuterschool en kunnen met elkaar lezen en schrijven. Er is niemand bij wie de 15-jarige Joshua zich meer op zijn gemak voelt dan Zivan. Zij werd geboren tijdens de vlucht van het Irakese gezin naar Nederland. In haar puberteit besluit haar vader dat de familie terug gaat en dreigt Zivan uitgehuwelijkt te worden. Ze komt samen met haar moeder terug als haar tante in Nederland borstkanker heeft en dat is de periode waarover dit boek gaat.

De grote kinderencyclopedie

Marion Kieft en Jacques Azam

“Het plantensap stroomt door de stam van de wortels naar de takken”

Recensie door: Katelijne van Alem

Reizen en de natuur maakten van jongs af aan deel uit van het leven van Marion Kieft. Get zijn nog steeds de belangrijke bronnen van waaruit ze inspiratie put.
Het werk van haar vader (geoloog) bracht haar gezin naar verschillende landen. Ze woonden in onherbergzame gebieden waar water schaars was, maar ook op paradijselijke eilanden waar ze dagelijks in zee zwommen. In die tijd maakte ze kennis met verschillende levens- en zienswijzen die Marion zijn blijven boeien en voeden.

Deze encyclopedie is opgedeeld in 9 hoofdstukken. Zo kun je precies opzoeken waar jij mee van wilt weten! Het mooie aan een encyclopedie is, is dat er veel vragen beantwoord worden. Dus heb je een vraag, dan kun je hierin zoeken of deze beantwoord wordt! Voor iedereen is er vast iets te vinden in dit boek waar heel veel informatie en weetjes in staan!

Het lekkerste bed

Joukje Akveld en Liset Celie

Een zoektocht met aap

Recensie door: Rita Pontororing

Dit prentenboek voor 3+ kan zelfs voor kinderen van rond de acht jaar ook leuk zijn. Zij kunnen het boek zelf lezen. De teksten van Joukje Akveld zijn kort, de zinnen ook. De jongsten die voorgelezen worden krijgen daardoor alle tijd om naar de bijbehorende illustraties van Liset Celie te kijken.

Op haar site meldt Celie dat humor een belangrijke rol speelt in haar illustraties. Grappige afbeeldingen zijn te ontdekken in Het lekkerste bed. Het begint al met de cover want wie ligt er nu achterstevoren met een knuffelaap op een koe? En wat heeft dat te maken met het lekkerste bed, zoals de titel van het boek luidt. Dat geeft al heel wat commentaar en maakt heel nieuwsgierig. De illustraties zijn duidelijk weergegeven en nodigen de kids uit om ook hierbij hun verhalen te vertellen en hun mening te geven. Let vooral op de eerste illustratie en de laatste. Een leuke vondst.

Ik weet wat ik worden wil

Elle van Lieshout, Mies van Hout, Erik van Os

“Nu ben ik zes, maar later word ik prinses”

Recensie door: Katelijne van Alem

Wat zou jij later willen worden? Heb je daar al eens over nagedacht? Met dit boek kun je een begin maken in wat er allemaal voor een beroepen zijn! Zo lees je bijvoorbeeld over de dierverzorger, de moeder en de astronaut! Een geweldig boek om gesprekken over beroepen te hebben, en te bedenken wat je dan allemaal doet als je dat beroep hebt!

Een mooie doorsnede van beroepen die je kunt uitoefenen als je later groot bent. Daardoor zullen kinderen zeker geinspireerd raken. Misschien staat het beroep van je papa of mama er wel tussen en kun je lezen wat erover geschreven staat!

De stukjes tekst per beroep staan in een versje beschreven. Dat maakt het voorlezen en eventueel later zelf lezen erg prettig. De tekst is toegankelijk en geeft een fijn kijkje in het beroep waar het op die pagina over gaat.

De Meisjes

Annet Schaap

Het leven is nu eenmaal geen sprookje

Recensie door: Jaap Friso

Schaap laat al haar sprookjes beginnen met een eerste zin waarin ‘meisje(s)’ voorkomt. Geen “Er was eens” maar: “De meisjes zitten aan tafel, beiden met een boek voor zich” (Blauwbaard) . “Het meisje zit te spinnen in de zon in de achterkamer” (Pelsteel). “De meisjes waren hun moeder kwijt” (Koekjes). Een open begin waarna het nog alle kanten uit kan. In de meeste gevallen is dat een verontrustende kant. Er hangt altijd een gevoel van dreiging en onheil in de lucht en dat is niet voor niks. Er gebeuren nare dingen en de personages zijn niet allemaal aardig en aangenaam. Schaap laat het schuren, zoals ze in Lampje ook deed.

Meer boekennieuws?

De Leesclub van Alles stuurt wekelijks nieuwsbrieven met recensies, per categorie! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken in de domeinen die jou boeien.

Editie gemist? Lees hier de afgelopen nummers van

Bazarow Magazine

Bazarow Magazine 17

 18 september 2021

  • Interview – Laila Lalami
  • Voorpublicatie – Bon Chef! 
  • Interview – Douwe van Domselaar
  • Van haar voetstuk
  • Column – Het Literatuurmuseum door Liliane Waanders
  • Column – Ethisch lezen door Roeland Dobbelaer
  • Recensies
  • Agenda
  • Nieuws

Bazarow Magazine 16

 4 september 2021

  • Interview – Hassan Blasim
  • Interview – Elizabeth Kolbert 
  • Voorpublicatie – Vogels van de Wadden
  • Interview – Jonathan Trigg & Rudi Massart
  • Van het voetstuk
  • Column – Verschillende canons
  • Column Roeland Dobbelaer
  • Recensies
  • Agenda
  • Nieuws 

Bazarow Magazine 15

 21 augustus 2021

  • Voorpublicatie – Zo vader, zo zoon 
  • Voorpublicatie – De geheime oorsprong 
  • Interview – Rik van der Vlugt 
  • Interview – De Schrijverscentrale
  • Interview – Ronald van der Pol 
  • Column – Literaire onschendbaarheid
  • Column Roeland Dobbelaer
  • Recensies
  • Agenda
  • Nieuws 

Meer oude edities lezen? 

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.

Colofon Bazarow Magazine

Hoofdredacteur / uitgever:
Roeland Dobbelaer
info@deleesclubvanalles.nl
Ontwerp / vormgeving:
Pascal van Soest
Productiecoördinatie: 
Yolinde Meijers 
Marketing / Sales:
info@bazarow.com

Redactie:
• Juno de Bruin (Geschiedenis) juno@deleesclubvanalles.nl
• Willemijn Gigase (Science Fiction & Fantasy)
willemijn@deleesclubvanalles.nl
• Piet Halma (Filosofie & Religie)
piet@deleesclubvanalles.nl
• Sanne de Jong (Young Adult) 
sanne@deleesclubvanalles.nl
• Jan Koster 
jan@deleesclubvanalles.nl
• Jeanette van de Lindt (Kookboeken)
www.kookboekennieuws.nl

• Marjon Nooij (Literatuur: Nederlandstalige en vertaald)
marjon@deleesclubvanalles.nl

• Rita Pontoring
(Kinderboeken)
rita@deleesclubvanalles.nl
• Roeland Dobbelaer (Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Gezondheid & Psychologie, Kunst & Cultuur)
roeland@deleesclubvanalles.nl
• Henk Vlaming (Thrillers)
henk@deleesclubvanalles.nl
• Nico Voskamp
• Liliane Waanders
• Nancy

 

Website:
Bazarow.com

Adres:
Huis ter Heideweg 13
3705 MA Zeist

Abonnementenservice: 
Een abonnement op Bazarow Magazine is gratis. Je kunt je hier aanmelden.

Redactionele ervaring?
Belangstelling om redacteur van Bazarow te worden? Er zijn vacatures voor Kunst & Cultuur, Natuurwetenschappen & Techniek, Gezondheid & Psychologie. Stuur een mail naar roeland@deleesclubvanalles.nl.