Nr. 34 – 17 oktober 2020
Voor lezers én schrijvers
Koop je boeken bij Bazarow en steun zo de boekensector






Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Nr. 34 – 17 oktober 2020
Voor lezers én schrijvers
Koop je boeken bij Bazarow en steun zo de boekensector
Geschiedenis. Wat heb je daar eigenlijk aan?
Toen ik drie jaar geleden geschiedenis ging studeren was verreweg de meest gestelde vraag die ik kreeg: ‘wat heb je daar eigenlijk aan?’ Destijds vond ik het soms nog moeilijk om daar een goed antwoord op te geven. Geschiedenis, tja, ik vond het vooral heel leuk om er dingen over te leren, dat had ik altijd al gevonden. Ik hield verder van lezen en schrijven, twee dingen waar je veel tijd in steekt tijdens de opleiding, en toen had ik mijn keuze wel gemaakt.
Ik wist ook wel dat geschiedenis belangrijk was, anders zou ik het niet overal om me heen zien. Maar wat nou precies de waarde ervan was vond ik nog wat moeilijk te duiden. ‘We kunnen dingen leren van het verleden,’ hoorde ik vaak, maar al tijdens mijn eerste vak geschiedfilosofie werd dat idee ontkracht. ‘Dingen leren van het verleden is gevaarlijk; je kan het heden en het verleden niet vergelijken.’ Gelukkig vond ik de studie nog steeds geweldig, los van of het nou zo belangrijk was of niet.
Tijdens mijn studie is het me meer en meer duidelijk geworden wat nou wel de waarde van geschiedenis is. Vooral in de afgelopen jaren dringt het besef steeds meer door dat de verhalen die we onszelf vertellen ons maken tot wie we zijn. Dit geldt ook op maatschappelijke schaal. Waarom is een boek als Sapiens of De meeste mensen deugen zo vreselijk populair? Omdat het ons wat verteld over wie we zijn, en over wie we willen zijn als maatschappij. Geschiedenis gaat niet over het verleden, het gaat over het heden. Het is onze grootste inspiratiebron op zowel elk gebied van het menselijk leven. Ons collectieve geheugen. Dus wanneer mensen me vragen wat je hebt aan geschiedenis, zeg ik: ‘we kunnen niet zonder.’
—
Door Isolde Kors
Het is deze maand Maand van de Geschiedenis, met als thema 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'.
In dit nummer van Bazarow Magazine daarom extra aandacht voor geschiedenis en geschiedenisboeken.
Veel leesplezier.
Isolde is stagiaire bij Bazarow Magazine
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, ons feuilleton, een column, de agenda en het laatste boekennieuws.
Boeken winnen
Winacties!
De beste boeken
van afgelopen week
Wonderbaarlijk en ongelooflijk, maar waar
Recensie door: Jan Koster
Valentin Senger is bijna tachtig jaar oud geworden. Op zichzelf niet zo bijzonder, maar dat is het wel als je weet dat hij in 1918 in Duitsland is geboren als kind van Joodse ouders. Zijn hele leven heeft hij in Duitsland gewoond. Zijn opvoeding was volgens de Joodse tradities, tot en met de besnijdenis aan toe. Hij voldeed aan alle voorwaarden om slachtoffer te worden van de nazi’s met de gaskamer als laatste bestemming. Dat het niet zover kwam en dat De jongen uit de Kaiserhofstrasse het heeft overleefd is een groot wonder dat alleen maar mogelijk was door een onvoorstelbare hoeveelheid geluk en een karrenvracht aan beschermengelen.
Van Washington tot Trump, het rariteitenkabinet
Recensie door: Steffie Verspeek-Dielis
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 maakte het campagneteam van Hillary Clinton een filmpje van Trump en zijn Republikeinse tegenstanders. Dit filmpje, waarin de Republikeinse tegenstanders Trump hem van verschillende niet lovenswaardige eigenschappen betichtten, vormt de aanleiding voor het boek Weirdo’s in het witte huis.
Honderd jaar veranderingen in de stad Groningen
Recensie door: Evert van der Veen
In de serie Groeten uit… verscheen dit deel over de stad Groningen. In honderd foto’s wordt de stad verkend. Het doel van deze serie boeken is om de vaak ingrijpende veranderingen van de laatste honderd jaar in beeld te brengen. Daarin is fotograaf Robert Mulder bijzonder goed geslaagd. Hij toont op de linkerpagina een foto uit het begin van de vorige eeuw en daarnaast een foto van dezelfde plaats, genomen vanuit hetzelfde standpunt, die de huidige situatie laat zien.
Simon Rozendaals bijdrage aan het debat over het Nederlands slavernijverleden
Recensie door: Roeland Dobbelaer
Er zijn zeker vier redenen waarom ik dit boek bij een groot publiek zou willen aanbevelen. Op de eerste plaats omdat het heerlijk wegleest. Wetenschapsjournalist Simon Rozendaal weet, met meer dan veertig jaar ervaring bij onder andere NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad, hoe hij een verhaal moet vertellen. Zijn naam is klein, Piet Hein en het omstreden verleden is goed geschreven, als een soort whodunit.
Augustus 1939. De zomer voor de oorlog begon
Recensie door: Evert van der Veen
Je weet waar het op uitloopt en toch is het boek vol spanning die steeds meer naar een climax gaat. De Tweede Wereldoorlog is in onnoemelijk veel boeken beschreven maar de aanloop erheen veel minder. Vonkenregen, geschreven door de Duitse journalist en historicus Hauke Friederichs (1980), belicht die laatste maanden waarin de vrede steeds fragieler werd vanwege de oorlogszucht van Duitsland, althans van enkele machthebbers in dat land al zijn daar ook mensen die er anders over denken. Zij zijn echter politiek kansloos want Hitler en Goering zijn uit op oorlog. Het is nog even zoeken naar een zogenaamde aanleiding, die in scène wordt gezet.
100 voorwerpen, 100 verhalen
Recensie door: Evert van der Veen
Uit de 120.000 objecten die de firma Heineken rijk is, zijn er 100 uitgekozen voor dit boek. Ze vertellen het verhaal van deze bierbrouwer in vier tijdperken: 1863 – 1914, 1914 – 1945, 1945 – 1968 en 1968 – 2017.
Het boek van kunsthistoricus en journalist Marie Baarspul en fotograaf Ronald Smits opent verrassend met een Egyptisch reliëf waarop een offer met bier is te zien. De steen dateert uit 3000 – 2300 voor Christus. De afbeelding biedt een interessante kijk op het gebruik van bier in oude tijden.
“De rivaliteit tussen China en de VS zal ooit ontploffen”
Recensie door: Marnix Verplancke
De derde Wereldoorlog is niet af te wenden. Meer zelfs, hij is misschien al bezig zonder dat we het beseffen. “Er zullen geen tanks door Brussel rollen,” aldus Ingo Piepers, “want de volgende oorlog zal grotendeels digitaal zijn, maar hij zal de wereld wel grondig veranderen.”
Zo ongeveer om de twaalf jaar voltrekt zich tussen de verschillende stammen die op de hoogvlakte van Papoea-Nieuw-Guinea leven een opmerkelijk fenomeen. Ieder apart geven ze een feest waarbij ze het grootste deel van hun varkens ritueel slachten om de voorouders gunstig te stemmen en de overwinning van de nakende oorlog af te dwingen. Vervolgens trekken ze ten strijde tegen de omliggende stammen, wat leidt tot een kolossale oorlog waarbij de overwinnaars de vruchtbaarste stukken land inpalmen. Daarna likt iedereen zijn wonden en komt alles weer tot rust.
Geschiedenis van Nederlanders en kamperen
Recensie door: Evert van der Veen
“Een min of meer geslaagde imitatie van het zigeunerleven”. Zo betitelde sportjournalist en hoofdredacteur van De Kampioen Henri Meyer het opkomende fenomeen van kamperen in zijn tijd, 1905. Dit boek is een impressie van dit ‘zigeunerleven’ en wordt geopend met een voorwoord van Floortje Dessing.
Dit boek Naar buiten bevat verhalen van kampeerders en laat mede door tal van foto’s zien hoe het kamperen zich in de loop der jaren ontwikkelde. Wat opvalt op de oudere foto’s is hoe degelijk kampeerders gekleed gingen. Dat zou weer een onderwerp voor een apart boek zijn: vrijetijdskleding bestond in het begin van de vorige eeuw blijkbaar niet, waarschijnlijk omdat de vrije tijd voor veel mensen nog maar amper bestond.
Meer boekennieuws?
De Leesclub van Alles stuurt wekelijks nieuwsbrieven met recensies, per categorie! Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste boeken in de domeinen die jou boeien.
Editie gemist? Lees hier de afgelopen nummers van
Bazarow Magazine
Bazarow Magazine 33
03 oktober 2020
Bazarow Magazine 32
26 september 2020
Bazarow Magazine 31
19 september 2020
Meer oude edities lezen?
Altijd ontvangen?
Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.
Colofon Bazarow Magazine
Hoofdredacteur / uitgever:
Roeland Dobbelaer
info@deleesclubvanalles.nl
Ontwerp / vormgeving:
Pascal van Soest
Productiecoördinatie:
Yolinde Meijers
Marketing / Sales:
info@bazarow.com
Redactie:
De redactie van Bazarow Magazine wordt gevormd door de redactie van
De Leesclub van Alles:
• Henk Vlaming (Thrillers)
henk@deleesclubvanalles.nl
• Richtje Scholtmeijer
richtje@deleesclubvanalles.nl
• Jan Koster (Literatuur vertaald)
jan@deleesclubvanalles.nl
• Jeanette van de Lindt (Kookboeken)
www.kookboekennieuws.nl
• Marjon Nooij (Kunst & Cultuur en Nederlandstalige Literatuur)
marjon@deleesclubvanalles.nl
• Nico Voskamp
• Piet Halma (Filosofie & Religie)
piet@deleesclubvanalles.nl
• Daniël Klok
daniel@deleesclubvanalles.nl
• Rita Pontoring (Kinderboeken)
rita@deleesclubvanalles.nl
• Roeland Dobbelaer (Natuurwetenschappen & Techniek, Mens & Maatschappij, Geschiedenis)
roeland@deleesclubvanalles.nl
• Sanne Wortman (Young Adult, Science Fiction & Fantasy)
sanne@deleesclubvanalles.nl
• Willemijn Gigase (Science Fiction & Fantasy)
willemijn@deleesclubvanalles.nl
Website:
Bazarow.com
Adres:
Parallelweg West 15B
4104 AX Culemborg
Abonnementenservice:
Een abonnement is gratis. Je kunt je hier aanmelden.