Beroepen in de Nederlandse Sagrada Familia (copy)

Nieuws

Boekentips in de Kinderboekenweek

© depositphotos

Het is nog steeds Kinderboekenweek. DLVA-redacteur Kinderboeken, Rita Pontororing, schreef deze week twee artikelen over leuke kinderboeken rond het thema ‘worden wat je wil’.

Drie boekentips, Worden wat je wil

Op rijm met bijbehorende CD met liedjes. Interviews over bekende en onbekende beroepen. Misschien tips om stinkend rijk te worden?

De Kinderboekenweek is volop bezig. Leuk al die aandacht voor het thema “Worden wat je wil”.  In Ik weet wat ik worden wil (4+) komen 34 beroepen langs. Geen verhalen waarin verteld wordt wat een beroep inhoudt. Wel een rijm waarin een kind vertelt wat hij in het beroep ziet.

Een extra leuke toevoeging is de CD die bij dit boek hoort. Een aantal gedichten zijn omgezet naar liedjes. Hoe leuk is het dan om na het lezen en natuurlijk praten over een beroep in rijmvorm ook het liedje te zingen. Dubbel plezier.

Een ander boek waarin niet verteld wordt wat een beroep inhoudt, Van Boswachter tot Youtuber (10-14). Neen, er worden 25 interviews beschreven van bekende en onbekende Nederlanders. En over bekende en onbekende beroepen.

Extra toevoeging in dit boek is dat je lekker kunt bladeren door het boek. Je kunt een beroep uitkiezen die je nieuwsgierig maakt en daarover lezen. Dus geen boek waar je voorin moet beginnen. Gewoon lekker bladeren, kiezen en lezen hoe de beroepsbeoefenaars in hun beroep zijn terechtgekomen en natuurlijk wat zij leuk vinden in hun beroep.

Als laatste tip Stinkend rijk worden (8+). Volgens schrijver Jan Paul Schutter komen er steeds nieuwe beroepen bij en verdwijnen er oude. En hilarisch boek. 

Het mysterie van het steenhouwertje

Het mysterie van het steenhouwertje een boek dat bij het thema van de Kinderboekenweek 2021 ‘Worden wat je wil’ past? Jazeker!

Er verschijnen heel wat kinderboeken die op leuke originele manieren allerlei beroepen presenteren. Het doel dat de organisatie van de Kinderboekenweek 2021 voor ogen heeft: kinderen lekker laten fantaseren over wat ze willen worden. Vooral fantaseren en dromen wat je wil worden staat hierbij voorop.

Op zoek gaan naar boeken die te maken hebben met allerlei beroepen hoeft niet. Er is zo’n groot aanbod; als je op zoek gaat op internet dan kom je heel veel passende titels tegen.

Het boek Het mysterie van het steenhouwertje zal geen associaties opwekken met beroepen. Toch is dat zo. Op een unieke wijze worden er hier een aantal beroepen genoemd. Al deze beroepen hebben te maken met Mark, alias Superhavik die door alle ruimtes van de Koepelkathedraal zoekt naar de dief die een robijn heeft gestolen. En onderweg komt hij mensen tegen die op al die plekken aan het werk zijn. De beroepen die langskomen zijn geen alledaagse beroepen. Glas-in-lood-zetters, goudsmid, steenhouwer, schilder, metselaar, vergulder, houtsnijder, architect, opzichter, orgelbouwers.

Al deze beroepen zijn te ontdekken in het verhaal of in de illustraties. Dus we zien al die mensen aan het werk in het boek over de Koepelkathedraal. En na de Kinderboekenweek blijft dit boek actueel. Zeker als voorbereiding op een bezoek aan de Koepelkathedraal in Haarlem, de Nederlandse Sagrada Familia staat er op Kinderboeken.nl. In de herfstvakantie?

Rita Pontororing

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.