Nieuws
Boeken luisteren en kijken, nr. 6
NRC Tussen de regels
In Tussen de regels praten NRC boekenchef Michel Krielaars en andere boekenredacteuren wekelijks door over de beste en belangrijkste boeken van dit moment, samen met een gast uit de literaire wereld of daarbuiten. In de sfeer van een literaire salon doe je nieuwe inzichten op over de boeken die je al hebt gelezen of nog op je verlanglijstje staan. En vooral over wat er tussen de regels staat. Deze keer: De parels uit de Oekraïense literatuur.
Aflevering 4-3-2022: Wie een land wil begrijpen, moet zijn literatuur lezen. Maar er is slechts een handjevol boeken uit het Oekraïens naar het Nederlands vertaald. Wat geldt überhaupt als Oekraïense literatuur? En welke werken moeten nodig vertaald worden? Thomas de Veen bespreekt met Michel Krielaars, en Eva Peek de parels uit de Oekraïense literaire traditie.
De besproken boeken:
Serhi Zjadan – Vorosjylovhrad
Andrej Koerkov – Dagboek Majdan
Mike Johansen – De reis van dokter Leonardo
Isaak Babel – De Rode Ruiterij
Konstantin Paustovski – Verre jaren – herinneringen uit het tsaristische Rusland
Yuri Andrukhovych – My Final Territory: Selected Essays
Vasili Grossman – Leven en Lot
Boeken FM
In samenwerking met uitgeverij Das Mag verzorgt De Groene een literaire podcast: Boeken FM. Ellen Deckwitz en Joost de Vries bespreken onder leiding van Charlotte Remarque een actueel, relevant of gewoon ijzersterk boek. Deze keer een wat oudere aflevering, over de Meester en Margarita van Michail Boelgakov.
Aflevering van 20-11-2021: De meester en Margarita van Michail Boelgakov. Hij werkte de gehele jaren dertig, tot aan zijn dood, aan dit boek – op zijn sterfbed dicteerde hij blind de laatste passages aan zijn vrouw. Stalin was liefhebber van Boelgakovs werk, maar het boek is zo regime-kritisch dat het tijdens Stalins bewind onder geen beding ongecensureerd kon verschijnen. Waar het precies over gaat? Een tipje van de sluier: onder andere over een zwarte kat ter grootte van een nijlpaard, met een alcoholprobleem en een gepekelde champignon-verslaving.
De Nieuwe Contrabas
Elke week nemen schrijver en dichter Crétien Breukers en journalist en schrijver Hans van Willigenburg het laatste literaire nieuws door en bespreken ze diverse boeken.
Aflevering 47. 7-2-2022: Hans en Chrétien over het nog steeds stroeve huwelijk tussen literatuur en tv. En de misschien wel ontroerende boetedoening van Joris Luyendijk in De zeven vinkjes. Verder besprekingen van Oorlog en oorlog, van László Krasznahorkai, De expeditie van Wessel te Gussinklo en Een blote man beminnen van Sarah Neutkens.
Brommer op Zee
In Brommer op zee interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.
Aflevering van 27-2-2022: Bert Wagendorp vertelde over zijn nieuwe roman Phoenix. De memoires van Abel Sikkink, het eerste deel van een trilogie. In de roman volgen we de Nederlandse Abel Sikkink, die met zijn hele familie op het schip Phoenix in 1847 naar Amerika vaart. “U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…”, schreef F. Starik (1958-2018), beeldend kunstenaar en dichter. Zijn partner Vrouwkje Tuinman, zelf ook dichter, heeft nu de binnenkant van die schedel naar een tentoonstelling en boek overgebracht. In de bundel Leven als Museum staan nieuwe gedichten van Starik, foto’s van zijn huis net na zijn overlijden en voorwerpen uit zijn museum. De bundel bevat werk van F. Starik, Vrouwkje Tuinman en fotograaf Andrea Stultiens. Vrouwkje Tuinman was te gast om ons rond te leiden door de bundel die ze van Stariks leven als museum heeft gemaakt. In de boekentips van deze week mocht Aleksandra van Lisa Weeda niet ontbreken. Een boek over het gebied de Donbas in Oekraïne, waar Ruth veel aan moest denken. Weeda was eerder te gast bij Brommer op zee over het boek, het gesprek is hier te bekijken.
Boomer & Millennial
In Boomer & Millennial bespreken Istvan Kops en Paula Heeger de boeken die ze recent lazen – van Nederlandse literatuur en verhalenbundels tot dystopische boeken.
Aflevering 7 van 25-2-2022: In deze aflevering bespreken Istvan en Paula vooral Tekenen van het universum, het nieuwste boek van Emy Koopman (en de beste tot nu, volgens ons!) en de verhalenbundel Jerrycan van Joep van Helden. Alle boeken op een rij uit deze afleveringen:
Het hellen van een leven – Luis Carrasco
De tovenaar – Colm Toibin
Blijf zachtjes bij me – Jaqueline Woodson
Herfstdraad – Jamal Ouariachi
Jerrycan – Joep van Helden
Tekenen van het universum – Emy Koopman
De Mitsukoshi Troostbaby Company – Auke Hulst
De zee heeft honger – Kira Wuck
Verzamelde werken – Jotie ‘T Hooft
DLVAlive online
Filosoof en hoofdredacteur van Bazarow/De Leesclub van Alles Roeland Dobbelaer praat elke maand met een schrijver over een recent verschenen boek. Daarnaast bespreekt hij samen met Liliane Waanders bespreken ze het laatste boekennieuws.
Aflevering van 7-2-2022: Govert Derix en zijn roman De boom. Stel dat de natuur het overneemt! We leven in gevaarlijke tijden. De opwarming van het klimaat, de vernietiging van de biodiversiteit. Hoe moet het verder? Schrijver, filosoof en adviseur Govert Derix schreef een prikkelend roman over de uitdagingen van onze tijd. Hij noemt zijn boek ‘een ecologische ideeënroman’.
De Bezige Bij Podcast
In De Bezige Bij Podcast gaan de redacteuren van de uitgeverij in gesprek met de auteurs met wie ze zo nauw samenwerken. De auteur mag de locatie kiezen, waar het gesprek live wordt opgenomen. Luister de podcast hier op de website of via uw favoriete podcast-app.
Aflevering 15 van 25-2-2022: Hoe gaat het toch met Peter Buwalda. Peter Buwalda debuteerde in 2010 met Bonita Avenue, dat een doorslaand succes werd. In 2019 verscheen zijn langverwachte tweede roman, Otmars zonen – het eerste deel in wat een grootse trilogie moet worden. Het wachten was het meer dan waard: recensenten waren lovend en het boek vloog over de toonbank. Op dit moment schrijft Peter aan deel twee van de trilogie, De jaknikker. En dan moet het sluitstuk nog komen!
Uitgever Francien Schuursma spreekt hem voor deze aflevering in Peters woon/werkkamer. Hoe is het om aan zo’n immens project te schrijven? Hoe ziet zijn schrijfproces eruit, en hoe houdt hij het verhaal op de rit? Aan het eind van hun gesprek weet ze Peter te overtuigen om een klein tipje van de sluier te lichten en het begin van De jaknikker voor te lezen.
BoekenREC
BoekenREC is de podcast van uitgeverij HaperCollins. Elke aflevering is een auteur te gast die komt praten over zijn of haar laatste boek.
Aflevering van 28-2-2022: Jeroen Windmeijer gaat op zoek naar de stenen goden van Paaseiland. Jeroen Windmeijer staat al jaren bekend om zijn thrillers met een educatief randje. Ook in zijn nieuwe boek De stenen goden neemt Jeroen ons mee in het eeuwenoude mysterie van Paaseiland. Iedereen kent wel de foto’s van de vreemde beelden die over het eiland staan, maar niemand weet precies waar ze vandaan komen. Zijn ze daar geplaatst om de goden te eren of zijn de beelden zelf naar hun plek gewandeld?
Nicovoskamp boekengek
De Leesclub van Alles recensent Nico Voskamp bespreek wekelijks op Tiktok een roman of kinderboek.
Aflevering 10-1-2022: In deze aflevering bespreekt Nico Voskamp Zeer fijne boy, brieven van Gerard Reve: “Dit fijne werkje bederft de eetlust niet omdat Reve aan elke brief wel een buitenissige, ja zelfs lucullische draai weet te geven. Dat is waar we als dilettant uiteindelijk naar smachten: Reve, da’s tenslotte pas Leve.”
Kinderen
De waanzinnige postcast
Bij De waanzinnige podcast vertellen kinderen over hun favoriete boek.
Aflevering februari 2022: Gloria (11) vertelt in deze aflevering alles over Het Achterhuis. Het Achterhuis is het dagboek van Anne Frank, een Joods meisje dat in de tweede Wereldoorlog moet onderduiken. Gloria heeft het boek meerdere keren gelezen en kan heel precies uitleggen wat er in de oorlog gebeurde en wie Hitler was, maar ze kan niet begrijpen dat hij de Joden en ook andere groepen mensen zo haatte, ‘We zijn toch allemaal mensen?’ Dit boek heeft eraan bijgedragen dat Gloria opkomt voor minderheden én strijdt voor het klimaat. Een aflevering over groot worden, een dagboek als steun en denkbeeldige vriendschap
—
Redactie Bazarow
Deze week in Bazarow Magazine
Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.