De 38ste Nacht van de Poëzie (copy)

Nieuws

De Nacht van de Poëzie

Aan het begin van deze maand, op 1 oktober, vond de 38ste editie van de Nacht van de Poëzie plaats. Vorig jaar was er dankzij het coronavirus geen Nacht. Aanvankelijk was het ook onzeker of de Nacht dit jaar door zou gaan, maar vanaf 1 oktober was het zeker dat de Nacht van de Poëzie in haar volledigheid kon worden gehouden.

Het motto voor dit jaar kwam van Vrouwkje Tuinman: “‘s Nachts slaap ik zelden waar mijn bed staat”. Deze regel is bedoeld zowel als terugblik aan het onbezorgde verleden voordat het coronavirus de wereld trof en een hoopvolle wens voor een toekomst zonder maatregelen en lockdowns.

Het zinnetje “Kom uit je grot” van Lieke Marsman, Dichter des Vaderlands, had netzogoed het motto van De Nacht kunnen zijn, aldus de reportage in de Trouw. Marsman ontving het luidste applaus van de avond, aangezien deze regel als representatie gold voor wat De Nacht voor velen betekende.

Dit jaar waren waren er optredens van onder andere Lieke Marsman, Vrouwkje Tuinman, Maartje Smits en Maria Barnas. In totaal waren twintig dichters ter gast. Ook vonden muzikale optredens van onder meer Claudia de Breij, Maarten Engeltjes met zijn barokorkest PRJCT Amsterdam en Aïcha Tachinouite plaats.

Vanaf 1980 vindt de Nacht van de Poëzie jaarlijks plaats en trekt door de jaren heen bomvolle zalen. Bekende schrijvers als Annie M.G. Schmidt en Hugo Claus, maar ook beginnend dichters hebben tijdens de nacht een optreden verzorgd. De Nacht van de Poëzie is onderdeel van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht, een jaarlijks festival met de doelstelling om aan te tonen dat literatuur nog steeds leven en van waarde is.

Op het VPRO poëzie YouTube kanaal kan je optredens van de vorige Nacht terugkijken. Waarschijnlijk worden de optredens van dit jaar hier in de nabije toekomst ook op geplaatst.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.