De Maand van de Geschiedenis is begonnen (copy)

Nieuws

De Maand van de Geschiedenis is begonnen

De Maand van de Geschiedenis is een jaarlijkse periode waarin de geschiedenis op de voorgrond wordt gezet. Verspreid door het land organiseren musea, bibliotheken en andere culturele instituten historische evenementen en bijeenkomsten. De meest belangrijke worden in dit artikel benoemd, maar een verzameling van alle evenementen is hier te vinden.

Het thema dit jaar is ‘Aan het werk’. Niet alleen zijn we het grootste deel van ons leven bezig met arbeid, maar de wijze en noodzaak van het werken veranderden door de eeuwen heen ook. Daarom plaatst de Maand van de Geschiedenis dit jaar de betekenis van het werk in historisch perspectief. Arbeid “heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort,” aldus de beschrijving op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Verschillende columns en video’s over het thema zijn hier verzameld. Te lezen is een column van freelance (eind)redacteur en kerndocent Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht Mirjam Janssen over de sociaal ondernemers uit het einde van de negentiende eeuw, met een speciale nadruk op de gistfabrikant Jacques van Marken. Verder is er een artikel over de gevlugte fotograaf Fred Stein van Lianne Bubbert van het Joods Cultureel Kwartier en een video van de themapartner van dit jaar, het Internationaal Instituut voor voor Sociale Geschiedenis. Ook is er een verscheidenheid aan themaroutes langs werkgerelateerde locaties te vinden

Op 10 oktober vond het Geschiedenis Festival plaats in Rotterdam. Het festival bood een “wervelend programma vol lezingen, debatten, interviews en gesproken columns, afgewisseld met muziek en film.” Onder andere was er een debat tussen historici Joep Leerssen, Maria Grever en Thomas von der Dunk over het erfgoed van het 19de eeuwse nationalisme en een programmaonderdeel verzorgd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Japanse propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog.

De oktober editie van het Historisch Nieuwsblad is ook in het thema van ‘Aan het werk.’ Zo zijn er artikelen over de arbeidsethos uit de negentiende eeuw en de katoenslavernij in de Verenigde Staten. De oktober editie van Historisch Nieuwsblad is hier te bestellen.

De Libris Geschiedenis Prijs voor het beste Nederlandstalige geschiedenis wordt op de slotavond van de Maand van de Geschiedenis uitgereikt, tijdens een live-uitzending van OVT op 31 oktober. Tijdens het Geschiedenis Festival interviewde romanschrijver Nelleke Noordervliet de vijf genomineerden. De genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 zijn als volgt:

Philip Dröge – Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis
Jelle Gaemers – Willem Drees. Daadkracht en idealisme
Margriet van der Heijden – Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest
Sandra Langereis – Erasmus, dwarsdenker. Een biografie
David van Reybrouck – Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de modern wereld

Door je aan te melden voor de Maand van de Geschiedenis-nieuwsbrief, blijf je het hele jaar lang op de hoogte van geschiedenis evenementen en artikelen. Ook is een gratis Maand van de Geschiedenis-magazine met achtergrondartikelen over het thema en een interview essayist James Kennedy over zijn boek Aan het werk uitgekomen.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.