Eerste druk Frankenstein geveild voor 1 miljoen euro (copy)

Nieuws

Eerste druk Frankenstein geveild voor 1 miljoen euro

Afgelopen woensdag is een eerste druk van Mary Shelley’s Frankenstein verkocht voor een bedrag van $1,170,000, ongeveer een miljoen euro. Niet eerder heeft een geprint boek geschreven door een vrouwelijke auteur zoveel opgebracht op een veiling: een recordbedrag.

Dit vond plaats tijdens de veiling The Exceptional Literature Collection of Theodore B. Baum: Part One, op 15 september. Veilinghuis Christie had de waarde rond de $300-400 duizend geschat, een taxatie die uiteindelijk fors is overstegen. Een ander veilingrecord is gezet door een ingeschreven eerste editie van Bram Stokers Dracula, welke voor $270,000 verkocht is. Op deze pagina is het volledige overzicht van de veiling beschikbaar.

Oorspronkelijk anoniem gepubliceerd in 1818, er bestonden niet meer dan 500 exemplaren van de eerste editie van Frankenstein. Het boek is geprint in drie volumes, zoals gebruikelijk was voor eerste edities tijdens de negentiende eeuw. Naast het verhaal zelf bevat deze uitgave ook een voorwoord van Shelley’s echtgenoot, de dichter Percy Shelley, en een opdracht aan haar vader William Godwin. Opmerkelijk is dat de volumes alledrie nog hun originele kaft bezitten.

Frankenstein gaat over de wetenschapper Victor Frankenstein die uit opgegraven lijken nieuw leven creëert, welke door Frankensteins nalatigheid gewelddadig wordt. De grenzen van de wetenschap en verval zijn belangrijke thema’s. De roman behoort tot de hoogtepunten uit de Engelse literatuur en staat bekend als één van de eerste sciencefiction romans.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.