Eerste Nederlandse uitgave Alice in Wonderland herdrukt (copy)

Nieuws

Eerste Nederlandse uitgave Alice in Wonderland herdrukt

Het Nederlandse Lewis Carroll Genootschap brengt een facsimile – een replica van een oude druk – van de oude Lize’s Avonturen in het Wonderland uit. Dit was niet alleen de eerste Nederlandstalige uitgave van Alice in Wonderland, maar ook de eerste Alice-uitgave met gekleurde illustraties in de hele wereld.

In een persbericht liet het Lewis Carroll Genootschap weten dat ze scans van een originele Lize’s Avonturen in het Wonderland ontvangen hebben van de Amerikaanse Princeton University. Doordat maar drie exemplaren van Lize bekend zijn in Nederland, geen daarvan in uitstekende conditie, is de eerste Nederlandse uitgave van Alice in Wonderland ook een uiterst zeldzaam exemplaar.

De facsimile ontvangt een tweetalige uitgave, zowel in het Nederlands als het originele Engels. Voor deze keuze is gekozen omdat de heruitgave ook van waarde zal zijn voor lezers die geen Nederlands kennen. Daarnaast zijn twee essays inbegrepen: een tweetalige van Henri Ruizenaar van het Lewis Carroll Genootschap over de vertaler, drukker en uitgever van de Lize-vertaling en een recensie van de Lize-vertaling geschreven door antiquair Casper Schuckink Kool. .

Lize’s Avonturen in het Wonderland was de zesde niet-Engelse uitgave van Alice in Wonderland. Voor het eerst uitgekomen in 1865, het verhaal gaat over een jong meisje die, nadat ze een wit konijn volgt, in een chaotische wereld terechtkomt waarin de grens tussen fantasie en werkelijkheid niet langer bestaat. Het boek is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereldliteratuur.

Op 29 oktober presenteert het Lewis Carroll Genootschap de facsimile tijdens hun 5de symposium. Vanaf 29 oktober is het boek op de webshop van het Genootschap verkrijgbaar voor een prijs van 40 euro. Op deze website is meer over het symposium te lezen.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.