Eerste steunmaatregel voor de fysieke boekhandel van start (copy)

Nieuws

Eerste steunmaatregel voor de fysieke boekhandel van start

Deze week startte de eerste van de twee tijdelijke steunmaatregelen van de overheid om de fysieke boekhandel in Nederland te ondersteunen. Het gaat om een impulsregeling en een garantiefonds, zo werd begin deze zomer bekendgemaakt in een kamerbrief. De impulsmaatregel opende woensdag 22 september. Fysieke boekhandels kunnen via deze impulsregeling een vergoeding van distributiekosten aanvragen; hiervoor is een budget beschikbaar van bijna € 5 miljoen.

Het Nederlandse Letterenfonds, dat de opdracht van het ministerie van OCW kreeg om dit jaar het totaal beschikbare budget van € 20 miljoen te verdelen, laat in een persbericht weten bijzonder “blij te zijn met de steun van de Tweede Kamer en het ministerie van OCW en de waardering die daaruit spreekt voor de onmisbare rol die de fysieke boekhandel vervult voor de literatuur en het leesklimaat.”

“Door de coronacrisis en de bijbehorende winkelsluiting zijn veel boekhandels in een kwetsbare positie gekomen. De twee tijdelijke steunmaatregelen zijn bedoeld om de boekhandels ruimte te bieden breed in te kopen, hun aanbod zo weer op het gewenste niveau te brengen en hun literair-culturele functie optimaal te kunnen vervullen.”

De Koninklijke Boekverkopersbond draagt zorg voor de uitvoering van de eerste tijdelijke steunmaatregel. Boekhandels kunnen een vergoeding voor distributiekosten aan vragen via het portaal van de Boekverkopersbond: portaal.boekbond.nl. Op de site van de Boekverkopersbond (boekbond.nl) staan de voorwaarden om in te kunnen dienen.

De subsidie heeft betrekking op distributiekosten voor titels die vallen onder de vaste boekenprijs; deze kan tot en met maandag 15 november 2021 worden aangevraagd. Het ministerie van OCW heeft hiervoor in totaal € 4.950.000 beschikbaar gesteld.

Later deze maand wordt meer bekend over de tweede tijdelijke steunmaatregel, het garantiefonds.

Een uitstekende maatregel en een hart onder de riem voor al die prachtig boekhandels in het land.

Redactie Bazarow

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.