Gestolen Gilgamesj-droomtablet keert terug naar Irak (copy)

Nieuws

Gestolen Gilgamesj-droomtablet keert terug naar Irak

© depositphotos

Het Gilgamesj-droomtablet keert morgen terug naar Irak, dertig jaar nadat het uit het Arabische land gestolen werd. Het overhandigen aan de Iraakse regering gebeurt bij het National Museum of the American Indian van het Smithsonian. Vanaf daar keert het terug naar Irak. Het tablet is onderdeel van een verzameling van meer dan zeventienduizend artefacten die de Verenigde Staten naar Irak terugbrengt. Sommige hiervan waren al in juli overgedragen.

Het droomtablet is onderdeel van het Gilgamesj-epos, een episch gedicht dat naar schatting meer dan vierduizend jaar geleden opgesteld is. Het epos is het vroegste literaire werk dat overleeft heeft, ouder dan zowel Genesis en de Griekse epen van Homerus. De tabletten zijn cruciaal gebleken in het bestuderen van de oude Mesopotamische beschaving. Ook heeft het geholpen in het traceren van de evolutie van mythen.

Het droomtablet verdween tijdens de Golfoorlog. Door het verzwakken van Saddam Husseins regime vonden plunderingen van regionale musea plaats en zijn veel historische objecten gestolen, waaronder het droomtablet. Pas in in 2001 dook het tablet weer op bij een Londense antiquair. Uiteindelijk kocht het Amerikaanse retailbedrijf Hobby Lobby het kleitablet in 2014 van veilinghuis Christie voor 1,67 miljoen dollar. Vervolgens plaatste Hobby Lobby het tablet in hun Bijbelmuseum. In 2019 legden Amerikaanse autoriteiten beslag op het tablet. Hobby Lobby stemde toe een boete van 3 miljoen dollar te betalen en alle gestolen artefacten naar Irak terug te keren.

Directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO zei dat “by returning these illegally acquired objects, the authorities here in the United States and in Iraq are allowing the Iraqi people to reconnect with a page in their history.”

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.