Gouden Strop sluit voortaan Vlaamse uitgeverijen uit (copy)

Nieuws

Gouden Strop sluit voortaan Vlaamse uitgeverijen uit

Vanaf 2022 is het niet langer mogelijk voor Vlaamse uitgeverijen om deel te nemen aan de Gouden Strop prijs. Het bestuur van de prijs, die al sinds 1986 wordt uitgereikt aan het beste Nederlandstalige spannende boek, heeft dit onlangs bekend gemaakt.

De reden die de stichting Gouden Strop hiervoor geeft is de afname in interesse van de media en boekhandelaren voor de Gouden Strop prijs. De hoop is dat, door alleen romans van Nederlandse uitgeverijen toe te laten, de interesse in Nederland voor de prijs weer opbloeit.

Ook noemt de stichting het verdwijnen van de Diamanten Kogel, de Belgische tegenhanger van de Gouden Strop, als een reden voor het besluit. Aangezien ook Nederlandse auteurs verkiesbaar waren voor de Gouden Strop, zou het verdwijnen ervan een asymmetrische situatie hebben gecreëerd: Nederlandse misdaadroman worden niet vertegenwoordigt in België, terwijl Belgische wel in Nederland een prijs kunnen verdienen.

De Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs noemde dit besluit “de zoveelste kaakslag voor de Vlaamse misdaadauteurs die in eigen land, zowel in de media als bij literaire organisatie en de Vlaamse overheid, absoluut niet de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Rudy Vanschoonbeek bekritiseert de redenatie van stichting Gouden Strop. Toen Dominique Babeu in 2020 de Gouden Strop won voor Russisch voor beginners, was er volgens Vanschoonbeek wel van Nederlandse interesse voor het boek te spreken. “We hebben er toen ettelijke duizenden exemplaren meer van verkocht.”

Als omweg kan een Vlaamse auteur wel deelnemen wanneer hij zijn boek bij een Nederlandse uitgeverij laat publiceren. Vlaamse schrijvers zijn dus niet geweerd van de prijs, enkel Vlaamse uitgeverijen.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.