Kinderboekenweek (copy) (copy)

Nieuws

Het is Kinderboekenweek!

Van 6 tot 17 oktober vindt de Kinderboekenweek van 2021 plaats. Dit jaar is het thema Worden wat je wil, met een focus op het nadenken over toekomstige beroepen. De nadruk ligt hiermee op de relatie tussen boeken en dromen over de toekomst. Kinderboeken zijn namelijk een “onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren,” aldus de website kinderboeken.nl

Dit jaar schrijft Bette Westera het kinderboekengeschenk, terwijl illustrator Mark Janssen het prentenboek maakte. Vanaf een aankoop van tien euro aan kinderboeken voegen Bazarow en de boekenwinkels het geschenk gratis toe. Het prentenboek, een alternatief speciaal voor peuters, is gedurende de kinderboekenweek voor €7,25 verkrijgbaar bij boekenwinkels.

Via de Schrijverscentrale is het mogelijk voor leerkrachten om een schrijversbezoek voor hun klas te organiseren. Een breed scala aan schrijvers staat in de aanbieding, allemaal met een eigen, informatief programma. Zo brengt Kees de Boer zijn prentenboek De alles wat je worden wilt machine, waarmee hij samen met de klas allerlei verschillende beroepen uitprobeert. Bouwine Bergsma bespreekt de wetenschappers die hebben meegeholpen aan het boek Hoe alles begon, terwijl Charlotte Doornhein Samurai training in Brazilië meebrengt om uit voor te lezen, maar ook toont ze eeuwenoude zelfverdedigingstechnieken aan de klas. 

Door in het zoekscherm te filteren op de campagne ‘kinderboekenweek’ en het thema ‘beroepen’ komt een overzicht van alle beschikbare schrijvers en hun programma beschikbaar. Het aanvragen kan via deze pagina. Hoewel het niet langer mogelijk is om een schrijver voor de kinderboekenweek uit te nodigen, is het nog wel mogelijk voor de weer erna. 

Op de vooravond van de Kinderboekenweek, op 5 oktober, vindt het kinderboekenbal plaats. De Gouden Griffel en het Gouden Penseel worden ook uitgereikt op tijdens deze avond. De Gouden Griffel de belangrijkste Nederlandse prijs voor jeugdliteratuur. Bovendien is het ook de populairste boekenprijs in Nederland. Het Gouden Penseel de tegenhanger van de Gouden Griffel, maar voor kinderboekillustratoren in plaats van schrijvers.  

Eerder dit jaar in juni bekroonde de Griffeljury elf boeken met de Zilveren Griffel, terwijl acht boeken het Zilveren Penseel ontvingen. Winnaars van de Zilveren Griffel en het Zilveren Penseel maken automatisch kans op de gouden variant. Hier is het juryrapport voor de prijswinnaars van de Zilveren Griffel en het Zilveren Penseel te lezen.

Ter viering van het vijftigjarig jubileum van de Gouden Griffel is vanaf zes oktober de expositie 50 jaar Gouden Griffels te bezichtigen in het kinderboekenmuseum. Een speciale Griffel-installatie is opgezet zodat over de geschiedenis van de prijs geleerd kan worden, maar ook hoe kinderen deze prijs later zelf kunnen winnen. In de hele maand oktober kunnen kinderen hun eigen boek maken, geholpen door advies van verleden Gouden Griffel winnaars. Ten slotte opent het kinderboekenmuseum op zes oktober met een tentoonstelling van Gouden Penseel winnaars. Hier valt meer te lezen over de Gouden Griffel tentoonstelling.

Lees hier de bespreking van Nico Voskamp van de beide Kinderboekenweekgeschenken.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Recensies Kinderboekenweek

Nico Voskamp

Voorpublicatie - De kinderen van Chronos

Erno Eskens

Column: Een huis dat een verhaal vertelt

Liliane Waanders

Interview - Melanie Joy

Marnix Verplancke

Van het voetstuk - deel 5

Karl van Heijster

Interview - Alessandro Barbero

Marnix Verplancke

Column 

Afstand

Roeland Dobbelaer

Voorpublicatie - Witte Oren

Louis van Dievel

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.