Nieuwe prijs voor belangrijkste non-fictie boek van het jaar (copy)

Nieuws

Nieuwe prijs voor belangrijkste non-fictie boek van het jaar

© depositphotos

Er komt een nieuwe prijs voor het beste Nederlandstalige non-fictie boek van het jaar: Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar, afgekort tot PBBJ. Eind oktober maakte de stichting met dezelfde naam dit bekend. De PBBJ is een prijs specifiek voor Nederlandstalige non-fictie boeken die in het afgelopen jaar zijn gepubliceerd. Op 2 maart 2022 maakt de jury de shortlist van de prijs bekend. De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking valt plaats op 12 april. Deze data zijn nog onder voorbehoud.

Het doel van de PBBJ is om het belang van boeken op onze maatschappij aan te tonen. Boeken helpen de lezer namelijk zichzelf te verplaatsen in de denkwereld van anderen. Ook maken boeken de wereld begrijpelijker voor de lezer en voeden ze het maatschappelijk debat.

Lezers kunnen zelf nominaties inzenden via deze link. De eisen waaraan een nominatie moet voldoen zijn als volgt: het boek is relevant en invloedrijk, brengt een maatschappelijk discussie op gang of brengt nieuwe ontdekkingen in het licht, het boek is gebaseerd op degelijk onderzoek en is is meeslepend geschreven. Hier is het volledige reglement van de PBBJ te lezen.

De beschrijving van de prijs, en de titel zelf (het Belangrijkste Boek van het Jaar), insinueert echter wel dat alleen non-fictie werken belangrijk en maatschappelijk relevant zijn. Dit werkt storend, aangezien fictie zijn uitgesloten van een prijs die het maatschappelijk belang van een boek op de voorgrond zet, niet de informatieve kwaliteit ervan.

De PBBJ is een initiatief van de stichting onder dezelfde naam als de prijs. Partners van Stichting PBBJ zijn Standaard Boekhandel, Knack, TIN, het Nederlands Letterenfonds en de European Press Prize. De jury bestaat uit historicus Nadia Bouras, adjunct-hoofdredacteur Knack Karel Degraeve, filosoof Miriam Rasch, schrijver Saskia de Coster en politiek journalist Ivan de Vadder. De winnaar van de PBBJ ontvangt een geldbedrag van vijftienduizend euro.

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Interview - Ted H.P. de Wolf

Jan Stoel

Interview - Frank Willaert

Marnix Verplancke

Recensie - Het eiland van de verdwenen bomen

Marjon nooij

Interview - Jan Hoff

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Op naar Alice, of: wat moet ik aan? O nee, welk boek mag er mee?

Liliane Waanders

Interview Steven Pinker

Marnix Verplancke

Column
Katholiek worden (Deel I)

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.