Oproep aan oud Biblion-recensenten: sluit je aan bij De Leesclub van Alles (copy)

Nieuws

Oproep aan oud Biblion-recensenten: sluit je aan bij De Leesclub van Alles

Tzum bracht deze week het nieuws: “NBD Biblion dumpt in één keer alle recensenten, metadata schrijven in het vervolg de recensie.” De recensenten van NBD Biblion kregen afgelopen maandag allemaal ontslag. Directeur Nina Nannini schreef hen dat in het vervolg de recensies automatisch gegenereerd worden door computers. 

De reacties op de sociale media zijn vernietigend. Mensen voelen zich bij het oud vuil gezet. Roeland Dobbelaer, hoofdredacteur van De Leesclub van Alles roept de inmiddels oud NBD Biblion recensenten op zich te melden bij De Leesclub van Alles / Bazarow. Dobbelaer: “We breiden graag ons medewerkersbestand uit en publiceren recensies over alle soorten boeken, net als NBD Biblion. Voordeel is wel dat wij veel meer ruimte, lees woorden, heb dan bij de boek signaleringen bij de Bibliotheekcentrale.   Mensen die zich wel eens willen wagen aan langere recensies zijn van harte welkom.”

Let wel. Het gaat om een onbezoldigd rol. Recensenten kunnen een mail sturen naar info@deleesclubvanalles.nl. Roeland Dobbelaer neemt dan komende weken contact met je op.

Uit de brief van NBD Biblion:

Beste recensent,

Je bent, samen met zo’n zevenhonderd ‘collega’s’, recensent voor NBD Biblion. Al jaren vertrouwen we jaarlijks voor ruim 15.000 korte recensies van nieuwe titels en recente herdrukken op jullie kennis en kunde. […] Dat is zeer waardevol. […] Steeds meer maken we gebruik van nieuwe technologieën en zijn we gewend geraakt aan snelheid. […] Inmiddels is het, na lang ontwikkelen en perfectioneren, met gebruik van kunstmatige intelligentie gelukt om dit proces te automatiseren. Een nieuwe titel wordt letterlijk digitaal gelezen en onze software kent alle metadata toe en maakt automatisch een recensie. Hierdoor kunnen titels nu zo’n vier weken eerder aanbieden aan bibliotheken en scholen waardoor zij hun collecties nog beter actueel kunnen houden.

Dubbel gevoel

Aan de ene kant zijn we natuurlijk trots op deze vooruitgang. Aan de andere kant doet ons dit ook pijn. Het moment is aangebroken om afscheid te nemen van de meeste van onze trouwe recensenten. Ruim 85 procent van de metadata en recensies wordt inmiddels door slimme software samengesteld. We willen je daarom met deze brief laten weten dat we jouw toewijding en precisie de afgelopen jaren enorm hebben gewaardeerd. Mede dankzij jouw bijdrage hebben bibliotheken de afgelopen jaren een mooie collectie kunnen opbouwen.

[…] Met hartelijke groet,

Nina Nannini

Algemeen directeur

— 

Redactie Bazarow

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Rubyfruit Jungle

Rita Mae Brown

Interview - Johann Hari

Marnix Verplancke

Interview - Onno van Gelder jr.

Hanneke van de Water

Column - Literatuur is niet neutraal

Liliane Waanders

Voorpublicatie - Twee kampen

 Tjeerd Schuhmacher

Column - Geweld

Roeland Dobbelaer

Special Oekraïne - Recensie Vorosjylovhrad

Serhi Zjadan

Special Oekraïne - Recensie Zulajka opent haar ogen

Guzel Jachina

Special Oekraïne - Recensie Rusland, Oekraïne en de Krim 

Anton Kruft

Special Oekraïne – Recensie Het Rusland van Poetin 

Angela Stent

Special Oekraïne – Recensie Donbas 

Ardy Beld

Special Oekraïne - Recensie We moeten het even over Poetin hebben

Mark Galeotti

Bereik maandelijks meer dan 450.000 boekenliefhebbers en -kopers!

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.