Russische schrijver Maxim Osipov in residence in Amsterdam (copy)

Nieuws

Russische schrijver Maxim Osipov in residence in Amsterdam

Gedurende de maand november is de Russische schrijver Maxim Osipov te gast in de schrijversresidentie van het Nederlands Letterenfonds. Uitgeverij Van Oorschot bracht Osipovs verhalenbundel De wereld is niet stuk te krijgen eerder dit jaar uit, de eerste Nederlandse vertaling van zijn werk.

Maxim Osipov (1963) is een veel geprezen Russische auteur van voornamelijk korte verhalen. Zijn affiniteit voor korte verhalen verklaarde Osipov in een interview met de Los Angeles Review of Books: “I think that short stories, even long short stories (my personal preference), can be closer to poetry than to novels.”

De Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj schreef dat “zijn verhalen (…) een genadeloze diagnose van het Russische leven” zijn. Emilia Menkveld noemt Osipov “een meester in zwarte humor en wrange ironie” in De Volkskrant. DLVA-recensent Alek Dabrowski omschrijft Osipovs manier van schrijven als “het schetsen van iemands lotsbestemming en zorgt voor een nostalgische en soms droevige toon.” Sommigen noemen Osipov de nieuwe Tsjechov.

Tijdens zijn verblijf in de schrijversresidentie treedt Osipov op meerdere locaties in Nederland op. Op 6 november heeft hij een auteursgesprek met de chef van NRC’s boekenbijlage Michel Krielaar in Den haag. Op 8 november geeft hij een besloten gastcollege op het Amsterdam Medical Centre. Ten slotte vindt een auteursgesprek plaats op 18 november, in de Boeksalon van Boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem.

Sinds 2006 verblijven buitenlandse schrijver tijdelijk bij de Schrijversresidentie van het Letterenfonds. Zo werkte de Poolse auteur Olga Tokarczuk tijdens haar verblijf aan De rustelozen, schreef John Green Een weeffout in onze sterren en begon de Israëlische Nir Baram aan Wereldschaduw. Met het residentschap hoopt het Letterenfonds buitenlandse schrijver te inspireren

Juno de Bruin

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Interview - Ted H.P. de Wolf

Jan Stoel

Interview - Frank Willaert

Marnix Verplancke

Recensie - Het eiland van de verdwenen bomen

Marjon nooij

Interview - Jan Hoff

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Op naar Alice, of: wat moet ik aan? O nee, welk boek mag er mee?

Liliane Waanders

Interview Steven Pinker

Marnix Verplancke

Column
Katholiek worden (Deel I)

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.