Terugkijken: DLVAlive over de George Orwell filosoof met filosoof Thomas Heij (copy)

Nieuws

Terugkijken: DLVAlive over George Orwell met filosoof Thomas Heij

Waarin schuilen de verlokkingen van het nationalisme en het fascisme? Hoe worden taal en literatuur gebruikt voor politieke doelen? Wat kun je doen om je eigen schrijfstijl te verbeteren? In Tegen totalitarisme lees je de antwoorden van George Orwell op deze vragen. Orwell toont haarscherp hoe politieke ideologieën werken. Ook bespreekt hij de literaire helden die hem inspireerden bij het schrijven van Animal Farm en 1984. Orwells puntige columns en radio-optredens bevatten waarschuwingen voor duistere politiek, die niets aan actualiteit hebben ingeboet.

Roeland Dobbelaer in zijn recensie van het boek: “75 jaar oud zijn de essays over politiek, literatuur en taal van George Orwell. Ze hebben nog niets aan zeggingskracht en actualiteit ingeboet. […] Zijn zorgvuldig gekozen woorden zijn een verademing om te lezen, zijn engagement is ontroerend. Jeugdige heethoofden kan ik een extra Orwell boek adviseren.” 

Tegen totalitarisme is een selectie van de teksten die Orwell schreef als journalist, criticus en politiek commentator, vertaald door Thomas Heij.
 
Op 27 september, 20.00 uur gingen Thomas Heij en Roeland Dobbelaer met elkaar in gesprek. Ze spraken over de vertaalde bundel en over de actualiteit van George Orwell voor het huidige politieke klimaat. Wat kunnen we van Orwell leren, hoe kunnen we het huidige populisme tegen gaan. Wat moeten we doen? En vooral hoe moeten we hier over schrijven? 

Redactie Bazarow

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Interview - Ted H.P. de Wolf

Jan Stoel

Interview - Frank Willaert

Marnix Verplancke

Recensie - Het eiland van de verdwenen bomen

Marjon nooij

Interview - Jan Hoff

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Op naar Alice, of: wat moet ik aan? O nee, welk boek mag er mee?

Liliane Waanders

Interview Steven Pinker

Marnix Verplancke

Column
Katholiek worden (Deel I)

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.