Terugkijken: DLVAlive over Frida Kahlo met Ingrid Meurs (copy)

Nieuws

Terugkijken: DLVAlive over Frida Kahlo met Ingrid Meurs

9 november start de grote overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Frida Kahlo, in het Drents Museum in Assen. Wie goed voorbereid naar deze tentoonstelling wil gaan kan nu de DLVAlive van 6 september jl. terugkijken.

Orlando-uitgever en literatuurkenner Ingrid Meurs gaf aan de hand van deels eigen foto’s een inleiding op het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares. Ook worden de twee recent naar het Nederlands vertaalde romans over het leven van Kahlo besproken, beide bij uitgever Orlando verschenen: Frida’s pijn van Slavenka Drakulić (vertaling (Hilda Schraa) én Niets is zwart van Claire Berest (vertaling: Martine Woudt).

Over Frida’s pijn: Liefde en pijn zijn de obsessief terugkerende thema’s in het werk van Slavenka Drakulić, en in Frida Kahlo heeft ze een heldin gevonden die het haar mogelijk maakt de diepste registers van deze fundamenteel menselijke gevoelens te onderzoeken.

De Mexicaanse schilderes, die 32 operaties onderging – in haar jeugd doorboorde een stalen stang haar buik, werd haar been verbrijzeld en haar wervelkolom op diverse plekken gebroken – leidde ondanks de voortdurende en ondraaglijke pijn een intens en rijk leven. Met uiterste fijngevoeligheid dringt Slavenka Drakulić diep door in Frida’s wereld van pijn en liefde.

Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer.

Over Niets is zwart: ‘Omdat ik bij jou wilde schuilen, verloor ik uit het oog dat jij de storm was. Dat ik voor jou had moeten schuilen. Maar wie wil er beschut tegen stormen leven? En dat is allemaal niet treurig, mi amor, want niets is zwart, helemaal niets.’

Niets is zwart is een kleurrijke en intense roman over het stormachtige leven van een van de iconen van de twintigste eeuw: Frida Kahlo.”

Lees hier de recensie van Roeland Dobbelaer:

Over Ingrid Meurs: Sinds Ingrid in 1994 afstudeerde in de Algemene Letteren met als specialisatie Moderne Westerse Letterkunde is zij werkzaam in de literaire uitgeverij, aanvankelijk als freelance redacteur, later als acquirerend redacteur en uitgever bij verschillende uitgeverijen. In die jaren heeft ze veel ervaring opgedaan in het begeleiden en coachen van auteurs, het aankopen van vertaalrechten in het buitenland en het opbouwen van een fonds. Tegenwoordig is Ingrid uitgever bij Orlando, een onafhankelijke en bewust kleinschalige uitgeverij van prachtige boeken.

Redactie Bazarow

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws vanuit Bazarow.

Deze week in Bazarow Magazine

Lees hier wekelijks interviews met schrijvers, voorpublicaties van nieuwe boeken, columns, de agenda en het laatste boekennieuws.

Voorpublicatie - Down to Earth

Lianne Tijhaar

Voorpublicatie - De erfenis van Pilatus

Anne-May Wachters-van der Grinten

Interview - Zaïre Krieger

Marnix Verplancke

De maand van de geschiedenis bij Orlando

Het destructieve leed van Charles Bukowski

Jolanda Ivonne Clément 

Interview - Jessica de Jong

Hanneke Tinor-Centi

Column 

Plaatjes kijken?

Liliane Waanders

Doeke Sijens zet vergeten schilders opnieuw in de schijnwerpers

Column
Leermeesters van het kwaad

Roeland Dobbelaer

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Bazarow

Agenda

Altijd ontvangen?

Meld je aan en ontvang dit gratis digitale magazine elke twee weken in je mailbox.